Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De unga killarna växer när slipsen kommer på

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Ute blir inne. Jag tror att slipsen kommer tillbaka, säger butiksägare Bo Göran Hedberg som fick lov att ta sig på en inför fotograferingen.

Visst är det kläderna som gör mannen och slipsen är pricken över i:t. Men så särskilt modernt med slips är det inte längre. Inte ens bankpersonal och försäljare har slips längre. Men slips är fortfarande en klassisk gåva på Fars dag och har så varit sedan högtiden infördes 1931.

Annons
- Tänk när vi var på middag hos Hugo Boss. Det var 70 personer där. En hade slips!, berättar Bo Göran Hedberg lite förvånat.
Bo Göran Hedberg är ägare av Ascot. Han har märkt att sedan några år tillbaka är det fritidsklädsel som gäller. Tröjor i alla varianter säljs betydligt mer än kostym och slips. Tröjor används både till vardags och fest. De som ändå satsar på kostym väljer att ha t-shirt under.
- Men alla karlar som köper kostym köper också en slips.

De som köper endast en slips är oftast kvinnor och de köper till sina män får man förmoda.
De yngre vill ha en större slipsknut, en så kallas fransk eller Windsor. De äldre, mer traditionella slipsbärarna knyter engelskt. Men stora knutar ställer större krav. Knuten får absolut inte vara sned, det ger ett slarvigt intryck.
Förra året kom sjalarna men de är nästan helt ute. Nu vill de flesta ha helt rent i halsen oavsett om de har t-shirt eller skjorta.

Den som nu ändå köpt en slips till far kan vara lugn. Snart är presenten modern igen.
- Det går i vågor och jag tror att slipsen kommer tillbaka. I Stockholm är det helt okej med slips men har man det här i Gävle tror folk att man ska på begravning, säger Bo Göran med ett ironiskt leende.
De flesta köper sin allra första slips till studenten. Det är då grabbarna med hängbrallor oftast klär sig som en man för första gången. På herrekiperingen ser personalen hur de unga killarna växer, får en annan hållning och utstrålning så fort kostymen och slipsen kommer på. En slips ger pondus.

Hur slipsen ska se ut är en smaksak bara den är normalbred. Plast-, trä- eller hemvirkade slipsar kan gå an på maskerad men knappast i andra sammanhang. Slipsen ska matcha kostymen och skjortan men ändå sticka ut och inte vara för snäll. Randigt, rutigt, blommigt eller enfärgat spelar ingen roll. Färgkombinationen är viktig men det är inte fel om slipsen bryter av.
- Ett tag var det mycket enfärgat i siden, guld, silver och gult men nu är det mer mönster, säger Bo Göran och bläddrar bland en uppsjö olika mer eller mindre vackra slipsar.

Bo Göran själv gillar randiga clubslipsar och färger. Siden är bäst. Den ger en lite lyxigare känsla, har fin lyster och är lätt att knyta.
- Inte ens vi är reglementsenligt klädda, konstaterar Bo Göran och tar sig åt den slipslösa tröjans halslinning innan han försvinner iväg för att kränga på sig skjorta och slips för fotograferingens skull.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons