Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nakna sanningen om Farmen

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Farmens baksida som vi aldrig sett den förut. Den nya deltagarna i dokusåpan höll hov och poserade när media kom på besök. En del var mer angelägna än andra att visa upp sig.

Det är precis så idylliskt som det ser ut på teve. I en hage betar ett par stora oxar, sjön ligger spegelblank och husen är så Faluröda som stugor i Dalarna ska vara.
Inspelningen av fyrans dokusåpa Farmen har tagit en timmes paus. Media ska få möjlighet att träffa deltagarna och ett stort uppbåd har samlats på en grusväg mitt i skogen någon mil från Hedemora.

Annons
Några filmfotografer ligger lojt utsträckta i gröngräset. Gutta kommer traskande i vegamössa och flanellskjorta. Han lägger in en rejäl prilla. Men den nya programledaren, Linda Isaksson, syns ännu inte till.
Så får vi klartecken. Årets deltagare i Farmen är beredda att ta emot och hålla hov. De står grupperade på gårdsplanen. En man sticker ut. Han är helt naken och får naturligtvis mest uppmärksamhet av alla. Fotograferna flockas som flugor kring en sockerbit. "Titta hit, vänd dig mot mig, nej, titta hitåt" Alla vill tydligen ha samma bild.

Det är just honom, den nakne mannen, Gefle Dagblad kommit för att träffa. Jan O Jansson är från Uppsala och är ordförande i Naturistföreningen Rullsand. Han har mer lokalanknytning än så visar det sig.
- Jag är uppvuxen i övre Storvik men flyttade till Uppsala 1986 för teologistudier.
Men präst blev han inte.
- Nej, jag är inte kristen på det sättet.
Han vill kalla sig livsnjutare och fåfäng. Ordet exibitionist vill han inte ta i sin mun. Arbetslös är inte heller ett ord han använder.
- Men jag arbetar ibland som lärare och föreläser om det det nya pensionssystemet, berättar 52-åringen där han sitter, fortfarande naken, på en bänk vid det rödmålade huset där deltagarna bor.
Inspelningarna har bara pågått i några dagar och de kommer att fortsätta hela sommaren fram till första veckan in i september.
- Farmen liknar övre Storvik som det var på 50- och 60-talet. Jag är inte van vid djur men inte heller rädd för dem. Jag är naturmänniska och kan göra enkel mat och har kännedom om hur det är att leva enkelt, berättar han.

" BORDER="0">Hans kunskaper om lantbruk är alltså starkt begränsade. Gefle Dagblad testar honom på de fyra sädesslagen. Han lyckas pricka rätt på vete och havre men missar korn och råg.
Huvudskälet till att han sökte till Farmen är inte att han brinner för djur och natur.
- Jag vill visa upp mig, vill synas. Jag är fåfäng.
På frågan om han vill bli c-kändis svarar han:
- Absolut, jag hoppas det. Då är det lättare att få jobb. Jag är otroligt duktig på att tala och skriva så det är den typen av jobb jag vill ha.
Att han skulle få mer uppmärksamhet på grund av sin nakenhet än de andra påklädda deltagarna vill han inte riktigt kännas vid men att hela dokusåpan Farmen är ett stort socialt spel håller han med om.
- Det började bums. Mer kan jag inte avslöja.
Hur har då de andra deltagarna reagerat på hans nakenhet?
- Vissa herrar, en eller två, känner sig hotade men det hade jag räknat med. Men tjejerna har inget emot det, säger han med gott självförtroende.
Jan O Jansson vill göra reklam för naturismen och kommer att vara naken så fort tillfälle ges.
- Vi behöver uppmärksamhet och vi behöver fler medlemmar. Vi är som en religiös sekt men vi tvingar inte någon.
Han kanske inte tvingar någon att klä av sig men sin egen nakenhet kommer varken de andra deltagarna, vi journalister eller tevetittarna undan. För han kommer att vara avklädd även i teve så ofta han kan.

Den som vinner Farmen får en halv miljon kronor.
- Visst finns pengarna i bakhuvudet men vägen fram ska vara rolig. Det har varit en del umbäranden. Vi har inte fått kaffe på tre dygn så nu har jag huvudvärk. Och det är lite mat. I går fick vi koka grisfötter och i dag blev det sill. Jag brukar äta fem-sex gånger om dagen, mycket frukt och grönt men jag laddade inför det här genom att sluta äta mellis. Men det finns palsternacka och kålrot.
Jan blir inte grinig av för lite mat men han känner av att blodsockerhalten går upp och ner.
- Jag gillar utmaningar och är uthållig. Jag har sprungit mara och gått Upplandsleden två gånger.
Jan tror sig redan nu veta vem som vinner årets upplaga av Farmen.
- Jag har en favorittjej men jag vågar inte säga vem. Men det är hundra procent säkert att det blir en tjej.
Om han får rätt får vi veta i höst. Farmen börjar sändas i september.
De andra journalisterna har blivit riktigt otåliga. De vill ha bilder på Jan i vattnet vid bryggan. Han kliver i och får posera och plaska för än den ena tidningen än den andra. Jan O Jansson är på god väg att uppnå ett av sina mål - att bli c-kändis.

Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons