Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den perfekta ungkarlsblomman

Annons
GÄVLE

Orkidéer förknippas med exotisk skönhet ochmystik. Det är inte lika välbekant att de kan vara perfektaungkarlsblommor. Om man ska tro på myten att ungkarlar intevill lägga tid på att sköta blommor, vill säga.

- Många tror att orkidéer är svårskötta.Men de orkidéer som dör har oftast älskats ihjäl.De tål inte att man vattnar dem för mycket. De klarargott och väl att man lämnar dem ett par veckor, sägerPeter Göttfert.

Till och med nästa lördag gästar han Gävlemed sin utställning av flera hundra olika orkidéer.

Orkidér är fantasifulla skapelser och finns ioändliga variationer av färger, former och dofter. Detfinns både lättskötta och mer krävande sorter.

Orkidéer är den största växtfamiljeni världen. Det finns 35 000 så kallade rena orkidéer,därutöver flera hundra tusen korsningar. Och ständigtdyker fler upp. I regnskogarna upptäcks nya varje vecka ochodlare gör sina egna hybrider. Odlarna går efter rådandetrender och försöker få fram moderna färgeroch dofter.

- Det blir sällan som man tänkt sig. Ungefäri 90 procent av fallen blir det fel, säger Peter Göttfert.

Han är femte generationen trädgårdsmästareoch driver en av Europas största orkidébutiker i Stockholm.

Alla orkidéer har samma uppbyggnad. De har fem kronbladoch en så kallad läpp, som ibland ser ut som en toffeleller kraftig underkäke.

Fridlysta

I den svenska floran finns naturligt vilda orkidéersom är fridlysta. De är kallväxande orkidéeroch skulle inte klara sig inomhus. En av de mest kända ärguckuskon. De som man odlar i kruka är i stället tropiskaorkidéer.

Intresset för orkidéer har vuxit starkt de senasteåren. Många har uppmärksammat att den blommarså länge, mellan två och fyra månader.Dessutom har den blivit billigare när den odlas i störremängd.

Orchidéhuset visar orkidéer på Drottninggatanfram till och med nästa lördag.

Mer läsning

Annons