Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den tokajern, den tokajern...

/

I föregående rapport blev det lite fel. Det står Singelskär i bildtexten. Det heter Signilskär.

Annons

Jag har trott hela mitt seglarliv att de ensliga öarna ute i Ålandshav hetat Singelskär, de ligger ju lite singel där ute. Men fel, fel, fel, det var en Signil som gav namnet. Sen heter hamnen Käringsund med ett r på Eckerö. Tack till Bil-Olle.

Den 16 juni 18.00 lämnade katamaranen Rut Gävle för ett par år. Familjen Gustavsson, Anders med fru Birgitta och dotter Susanne drar tillsammans med Eva och Göran Börjesson ner mot Medelhavet eller så ändrar man sig på vägen och drar västerut till Karibien. Bara att önska lycka till på färden. Rapporter kommer.

Jabowoky har varit ute på sin jungfrutur för året. Det blev motor till Bönaviken där kanalbåtsgänget träffades på middag hos Bendriks. Vi åt och drack gott och sent blev det. Dagen efter premiären rullades seglet ut med darriga armar och ben. Men det funkade ”dåligt perfekt”. Vi fick en fin segling in till Fliskär och rullade in seglet precis innan åskan kom.

Bendriks bjöd bland annat på tokajer, så jag undrade om vajrarna i riggen skulle tåla andedräkten dagen efter. Jag tänkte på Hasse Alfredssons limerick ”En alpinist ifrån Bajern, som drack för mycket av tokajern, han störtade och dog ty hans andedräkt frätte på vajern.”

Hårt liv sjömanslivet.

Såg en fantastiskt bra bild i Dagens Industri lördag 12 juni. Socialminister Göran Hägglund motionssimmar framför riksdagshuset i Stockholm. Tänk så bra vatten vi har i vår huvudstad. Bilden tog Jack Mikrut. Själv ser jag en bild framför mig när kommundirren Göran kommer hemifrån Strömsbro, paddlande till jobbet och lägger till vid Rådhuset. Den kommer, eller hur Göran?

Bo Nilsson skrev på Facebook denna dråpliga Sandvikenhistoria:

På 80-talet fanns ett fiskeprogram på SVT gjort av två äldre gentlemän. Någon hade övertygat dom att runt Sandviken fanns det utmärkta öringsåar. Så de tog ett team med sig för att testa fisket och göra ett reportage.

Det hade snappats upp av lokalpressen – vad kunde hållas hemligt för Jörgen Larsson? Jögga gjorde ett inslag i tidningen. Sandvikare är ju inte det minsta nyfikna av sig, när TV-teamet kom på morgonen till den tänkta inspelningsplatsen fick de finna sig i att ha en rekorderlig publik av eftermiddagsjobbande brukspojkar. Kameror riggas och extra stålkastare monteras. Fiskegubbarna drar på sig vadarstövlar och beger sig ut i strömmen. Tystnad anbefalles och kamerorna rullar, det blev för mycket för ursandvikaren ”Kossan” som skrek rakt ut. ”Dö Öste, skalu trampa ihjäl fisken, gosse?”

Äkta Sandvikenhumor. När något är jäkligt bra i Sandviken, till exempel att Knatten Olsson slog en straff som gick först i stolpen sedan i ribban och in i mål sa man att det var ett ”dåligt perfekt” mål. Historien om Öste är ”dåligt perfekt”.

Skarvarna har skitit ner Båkharen så träden är bara någon meter höga, så nu syns båken bra när man angör Gävle.

Spindeln som mycket riktigt hade en rejäl hängover efter invigningen av Gävle Brygga hänger nu på tork i båthuset. Invigningen var ”dåligt perfekt” enligt spindeln.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons