Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är en stor skam kopplad till sjukdomen

Christina Petersson är ordförande i Hjärt- och lungsjukas förening. Hon berättar att många som har KOL känner skam över att de är sjuka. Själv började hon röka när hon var 13 år och fastnade direkt i beroende.

Annons

– Vissa människor kan klara av att bara feströka, men jag fastnade direkt. När jag sedan började jobba och fick egna pengar började jag röka mer och under 40 år rökte jag 20 cigaretter om dagen.

Hon fick diagnosen KOL för sju år sedan. Men hon misstänker att hon utvecklade sjuk- domen tidigare än så, tio år tidigare för att vara exakt. Då hade hon gått till sin läkare och fått diagnosen astma, en feldiagnos som ofta kan ställas när KOL är den egentliga sjukdomen. Men hon kände ändå att det var någonting som inte stämde.

– För dem som är sjuka i astma går det upp och ner. Jag låg på en konstant dålig nivå. Till slut bad jag om ett spirometritest hos företagsläkaren. Han gjorde testet och sade bara att jag hade medelsvår KOL och sedan sade han tack och hej, berättar Christina Petersson.

Samma dag som hon fick dia- gnosen gick Christina Petersson till kiosken och lämnade till- baka de cigaretter som hon hade köpt. Men beskedet att hon hade KOL kom som en chock och hon blev traumatiserad.

– Under det första året vägrade jag att bli andfådd, jag trodde att jag skulle dö om jag blev det.

I början var det svårt för henne att acceptera det nya utgångsläget. Och hon blir fort- farande deprimerad när hon får försämringsperioder.

– Det svåraste är att leva med KOL i vardagen, man tappar orken bara av att gå och handla. Därför är också stress min stora fiende, jag måste vara ute i god tid, jag kan ju inte springa till bussen till exempel.

Christina Petersson berättar att när en människa drabbas av KOL kan det vara svårt att få rätt vård. På två vårdcentraler i en och samma stad kan den ena ha personal som är utbildade och insatta i sjukdomen och som vet vilka mediciner som behövs och vilka råd patienten ska följa. Medan det kan vara svårt att får rätt hjälp på den andra.

– Min husläkare tyckte att jag var för sjuk för att han skulle kunna hjälpa mig. På sjuk- husets lungenhet var jag för frisk för att få hjälp. Så jag har haft svårt att hitta någon att prata om det här med, säger hon.

Sedan i mars är hon ord- förande i Hjärt- och lungsjukas förening. Och hon håller med överläkare Carl Blomberg att det handlar om en dold folksjukdom. Men hon säger också att det är en hel del skam kopplad till sjukdomen.

– Man vill inte säga att man har KOL, att man har dragit på sig sjukdomen själv. Det finns mycket skam i det.

När man lyssnar på henne förstår man varför bara var femte person med sjukdomen får diagnosen.

– Många som röker vill inte testa sig, man är rädd att resultatet ska vara positivt. Min önskedröm är att alla rökare fick göra ett spirometritest när de gör hälsokontroller, det skulle vara som ett blodprov, något som bara görs. Då skulle man kunna fånga upp sjukdomen i tid.

– Kunde man få bort skammen och mer tydligt visa att det finns hjälp att få så skulle det hjälpa samhället mycket.

Mer läsning

Annons