Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är knuten som är knuten

Annons
Fick Du en slips på Fars dag? Var baralugn, här lär du dig hur man knyter.

Min karriär som snobb blev kortvarig - det vill sägaden kom av sig långt innan den började.

Ändå kämpade jag många år hårtoch intensivt för att nå mitt mål; med kavajer,kostymer, överrockar, till och med en hatt (!), samt slipsar.

Min dröm var att så där världsvant fåinta ett rum med alla de där attributen perfekt påplats. Elegansen i ett distingerat yttre skulle, var min tanke,ge mig det välbefinnande jag så länge åtrått.Och, förstås, ge genvägar, till de lika åtråvärdajobben.

Redan som yngling hade jag sett Jolo, den vördade journalisten,på ett omslag till en tidning om böcker i en stilig,beundransvärd pose knyta slipsen framför spegeln. Intebara det - han bar till kavajen i tweed, den vita skjortan ochden granna slipsen även pipa. I sjöskum... Därtillägde han 29 (!) kostymer. Och hans bästa bok heter "Slipseni Krakow".

Sådan skulle jag bli!

Men att i så unga år möta ett sådantideal stäckte min karriär som snobb. Det gentlemannaidealhan odlade som journalist visade sig sedan länge vara överspelat.

Livet som redaktör var inte som jag trodde. Journalisteri dag klär sig förmodligen sämst av alla jämförbarayrkeskategorier och inom skrået intar kulturjournalistenutan ansträngning jumboplatsen.

Sätter jag nuförtiden på mig en slips påjobbet får jag frågan från förvånadekolleger: Vad du är uppklädd, vart ska du?

Att man skulle bära slips bara för att man kändeför det, eller för att man strävade efter ett ryktesom snobb, kommer inte på frågan i mitt yrke och imin position.

Men då och då får jag återfall. Ettvar när boken"Slips 85 sätt att knyta den och lite till"kom ut.

Den kompletterar utmärkt standardverket på området,Arne Häggqvists "Kravatten som lust och last", oumbärligi varje gentlemans bibliotek.

Den nya boken är inte minst märklig - och i högstagrad användbar! - som författarna, fysikerna (!) ThomasFink och Yong Mao hittat över 80 nya slipsknutar. Fram till1989 fanns det bara fyra, påstår författarna!

Med vetenskapliga diagram och sinnrika figurer visar de fysikaliskaherrarna hur vetenskapen vid lyckliga tillfällen kan stämmaträff med modet- och utveckla det.

Mer läsning

Annons