Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är liksom skarpt läge nu

Det är på Facebook man ser dem.

Annons

Grupper i stil med ”Vi som vill bevara pepparkaksgubben”, ”Vi som vill ha avslutning i kyrkan”, ”Vi som vill ha kvar de rasistiska nidbilderna i Disney på julafton” och ”Vi som tycker man ska säga negerboll” slåss om gillningarna och delningarna med hjälp av länkar från sidor som Avpixlat, Realisten och Fria tider.

I verkligheten möter jag dem aldrig. De skäms väl. Med rätta.

Det är rasisterna jag pratar om såklart.

Eller snarare jag-är-inte-rasist-men-rasisterna!

Jag brukar själv tycka att det politiskt korrekta är lite kvävande ibland och att det då och då görs allt för stora eftergifter för att inte stöta sig med den ena eller den andra lättkränkta gruppen i samhället. 

Denna gång är detta dock en lyx jag inte kan unna mig. Det är liksom skarpt läge nu. Fighten om att vissa rektorer eller vissa kommuner är för svassande inför nya svenskars behov – vad de nu vara månde – är det liksom inte läge att ta … nu.

Nu måste vi ena oss mot järnrör och dumheter. Sluta trycka gilla på länkar från extremhögerns internetnyheter och stå upp för att alla människor är lika mycket värda. Smyg- rasisterna är ju rasister i smyg. Låt oss smyg-anti-rasister gå ut med det. Så ofta som möjligt och hela tiden.

Det är nämligen en jävla massa trams som sprids på Facebook nu för tiden!

Har man bara en gnutta källkritiskt tänkande bakom pannbenet rasar ju dessutom alla argument.

Ta tomteverkstan till exempel. Där det förmenta argumentet mot censuren skulle vara att våra traditioner på julafton är så viktiga. Rör-inte-min-kompis-människorna tycks i vårt tidevarv vara ersatta av Rör-inte-mina-judiska-och-afroamerikanska-nidbilder-människorna. Utan dessa blir det ingen riktig jul!

Fram till och med 1982 visades inte den svarta

pickaninnydockan i den svenska versionen alls och inte heller den del av paraden där skäggige gubben med grön kostym rullar fram.

Sedan 1982 vi dock haft dem med men vi har å andra sidan aldrig fått se tomtens sång i svensk television. Innan tomten åker iväg så sjunger han nämligen en stump i det amerikanska Silly Symphonies-originalet. Även en utdragen scen, då tomten läser upp en pojkes önskelista, har varit bortklippt.

Med tanke på att julens rötter härrör från firandet av solens födelse i romarriket för cirka 1700 år sedan känns det ju ovanligt puckat att bråka om en tradition som bara har 30 år på nacken.  

FREDRIK NILSSON

Mer läsning

Annons