Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är tuffa tjejer här, som ingen kan sätta sig på”

Annons
För mycket mygg och för lite folk.Killarna är snälla, fast alldeles för tråkiga.

Lovisa Henningsson är en stark tjej med ett gott självförtroende.Men nu längtar hon bort från Österfärnebo

Namn: Lovisa "Lollo" Henningsson.
Ålder: 15 år
Skola: Nian i Österfärnebo skola.
Familj: Mamma, storasyster Cilla 18 och mammasman, här i Österfärnebo, pappa, pappas sambo, Emma5 och Ellen 2, i Hedemora, och så storebror Joakim 20, somflyttat till Linköping.
Intressen: Killar, fester och aerobics ärkul. Jag höll på lite med hästar när jagvar yngre, men det var inget för mig.
Favoritmat: Oxfilé, pizza och Cillaslövbiff med nudlar.
Drömyrke: Journalist, jag älskaratt skriva och skriver jämt tillexempel brev och noveller.
Bra böcker: Alla av Virginia Andrews
Bra film: Sjätte sinnet och Titanic

Hur klarar du myggen?

Jag åker bort. Jag har varit hos pappa i Hedemoranästan hela sommaren. Annars måste man hållasig inomhus fast det är sommar. Myggorna är helt ilsknaoch biter genom jackor och allt.

Då måste det vara tillåtet att varainne på rasterna i skolan också?

Ja, men det har alltid varit så här iÖsterfärnebo. På min förra skola måstealla gå ut på rasterna. Så när jag flyttadehit tyckte jag att det var rena lyxen att man fick stanna inneom man ville. Jag sitter ofta i datasalen och kollar påinternet. Men nu ska vi få ett eget kafé ocksåoch det kommer nog att bli populärt.

Hur är det att vara ung i Österfärnebo?

Det beror på vilken sorts människa manär, om man tycker om att bo på landet, eller om mangillar när det är mera folk. Jag vill ha mera folk omkringmig, så det ska bli roligt att börja gymnasiet i Sandvikennästa år. Här känner alla alla. Närdet händer något vet alla om det på tvåsekunder. Det blir mycket skitsnack också och småsakerbres lätt på och blir förstorade.

Inga fördelar?

Jovisst, det finns många bra kompisar här.Det är tryggt också. Vi är som en enda stor familji min klass. Problem som dyker upp går inte att dölja.Allt kommer fram. Och vi har jättebra personliga lärare,som visar att de vill vårt bästa. De brukar upptäckadet mesta, annars säger vi till om det händer någotde inte ser. Utan lärarna skulle vi inte klara oss lika bra.

Vilken typ av problem har dykt upp?

Nyss hade vi det så kallade "internetkriget"på skolan. Det var några som skrev färnboskvaller,om vem som hade strulat med vem och sånt. Det blev en heldel fula ord där och flera ledsna personer som kändesig förtalade. Men när lärarna fick veta det, pratadede med alla inblandade och såg till att de som skrivit badom ursäkt. Utan lärarna hade det aldrig blivit bra igen.

Det är inte ofta det blir bråk här. Men engång i sjuan var det också bråk mellan tjejerna.Tjejer kan vara så elaka mot varandra och säga ordsom sårar och som stannar kvar länge.

Killar är inte lika taskiga. Då var det ocksålärare som såg till att vi fick sitta och prata medvarandra och det slutade med att vi blev kompisar istället.

Är du feminist?

Om vissa saker är jag det, men inte annars.Jag tycker så klart att tjejer och killar ska vara likamycket värda. Men i vår klass är det tjejernasom bestämmer mest. Killarna vill bli bönder eller meckamed bilar och bor gärna kvar här. Men alla tjejer villflytta härifrån.

Har du bra självförtroende?

Ja, ganska bra. Det bor tuffa tjejer här, somingen kan sätta sig på. Vi är inte så många,men vi stöttar varandra och blir modiga av det.

Får man vara annorlunda här?

Det går bra. Det finns några som skiljersig från mängden, med virkade byxor och hippiestil.Men det finns nästan inga invandrare.

Gillar du musik?

Jag spelade piano förut, men tyvärr såslutade jag med det. Nu köper jag skivor och lyssnar påtechno, Alice dj, Limp Bizkit, Roller Girl och Scooter ärbra. Det finns inga lokala band här, men det är mångasom sjunger i kör.

Är du intresserad av idrott?

Jag tänker följa OS på teve och "Ukka"som jobbar i affären här. Det är häftigt atthon är med i det svenska fotbollslaget i OS. Friidrottenär också kul att kolla på. Annars är dethockey när Brynäs är med som jag brukar se på.Och Leksand innan de har åkt ur.

Har du pojkvän?

Nej, inte än, men jag har inte gett upp. Jagär så kräsen av mig bara.

Hur ska en bra kille vara?

Omtänksam, jättesnäll, romantisk ochmuskler skulle vara ett plus. Men han får inte vara överbeskyddandeoch svartsjuk. Jag vill ha kvar mina killkompisar också,för det är jättekul att ha dem. De är såbra att prata med och de kan ge goda råd om hur killar tänkeroch så.

Vad gör du på helgerna?

Då åker jag till Sandviken och träffarmin kompis som bor där. Här i Österfärnebofinns det inte mycket att välja på. Vi har en ungdomsgård,men där finns inte så mycket att göra. Iblandär det någon som har fest. Vi har en biograf, men denvisar bara filmer någon gång ibland. Senaste filmenjag såg var "Never been kissed", och det var förrahösten.

Vad gör du om tio år?

Då bor jag för mig själv, kanskei Uppsala. Jag har inga barn, men gärna pojkvän ochmycket pengar. Visst kommer jag att åka till Österfärnebooch mamma ibland. Det här kommer också att vara hemma.

Är du intresserad av politik?

Inte så särskilt. Men det är klart,jag vill gärna vara med och förändra det som berörmig. Kaféet på skolan till exempel. Det var vi eleversom ville ha det och som pratade med lärarna. Nu fårvi ett kafé som vi ska driva själva. Jag är medi kafégruppen som planerar och beställer varor. Påkaféet kommer vi att kunna sitta i fred och prata, lyssnapå musik, läsa tidningar och fika. Det kommer att blien stor förbättring för eleverna här.

Vem är din idol?

Mamma som är så omtänksam och hjälpermig och storasyster Cilla som jag kan låna kläder avoch prata killar och annat med.

Röker du?

Nej. Jag har provat men det var äckligt. Jagskulle aldrig vara ihop med en kille som är rökare.

Hur tror du att framtiden kommer att bli?

Ännu fler datorer. Jag tror att folk kommeratt handla både mat och annat via internet. Vi kommer attbli beroende av internet varje dag.

Vad är viktigt i livet?

Att ha drömmar är viktigt. Och att försökaförverkliga dem. Kärlek är också viktigt.

Mer läsning

Annons