Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det började med en platsannons

/

Annons

Sven Rohlén föddes 1903 i Karlskrona och utbildade sig där till brandbefäl. Han var en ambitiös ung man, och när han en dag år 1938 såg en annons om att Gävle behövde en ny brandchef satte han sig ner och författade en ansökan.

Och tänka sig, de ville ha honom!

Sven tog sitt pick och pack och satte sig på ett tåg som gick norrut. Han installerade sig i tjänstebostaden i brandstationen och började fundera över hur hans manskap skulle vara beskaffat.

Skulle han omge sig med blekfisar och byråkrater? Nej, en brandman skulle vara ung och rask, stark och uthållig. En idrottstyp.

Själv var Sven orienterare, och under ett träningspass i Hemlingby (vars utveckling han förresten kom att få stor betydelse för) värvades han till Gefle IF:s orienteringssektion och därifrån som ledare till friidrotten.

Resten är ett häftigt stycke svensk idrottshistoria. I sin dubbla roll som brandchef och GIF-ledare såg Sven Rohlén till att brandstationen i Gävle blev hemvist för flera av världens och många av Sveriges främsta löpare.

Några av dem är med på den här bilden från 1951, och merparten av de 44 herrarna hade samlats på brandstationen för att träna inför Dagbladsstafetten i Stockholm. De hade brandstationen som bas för träningspassen. Där bytte de om, där värmde de upp – och därifrån stack de ut på träningsrundorna. Inte ut mot Näringen och Strömsbro som jag gissade i den förra artikeln utan för det mesta upp mot de sega sankmarkerna mellan Brynäs och Bomhus.

– De brukade springa i mittremsan på Brynäsgatan, minns Mats Wiberg som bodde mittemot Stenebergsparken och såg GIF-gänget komma mest varje dag. De sprang i bredd, så många som fick rum där, och vi smågrabbar var imponerade över hur fort det gick.

Mats är inte den ende som har hört av sig om bilden. Det har även i första hand Lars Persson, nummer 23, och hans bror Kenneth. De har bidragit med flera namn utöver de som Bengt Modigh redan hade lämnat. Och Anette Reiman tror att nummer 40 skulle kunna vara hennes far Gösta Hedman, men det stämmer inte riktigt med årtalen så hon är inte helt säker.

Dessa är dock identifierade:

1 Einar Söderqvist.

3 Hans Ekberg.

4 Henry Eriksson, OS-guldmedaljör på 1500 meter 1948.

5 Andersson, möjligen med förnamnet Arne.

8 Ingmar Wessling.

13 Ivar Borg.

14 Alf Lindgren.

15 Helander med bortglömt förnamn.

17 Gunnar Johansson.

18 Bengt Brügge.

20 Gösta Lundberg.

21 Stav-Erik Nilsson.

22 Adamsson, förnamnet glömt.

23 Lasse Persson.

24 Curt Johansson.

25 Gustav Pousette.

26 Rolf Andersson.

27 Karl-Ivar Hedberg.

29 Bengt Modigh.

30 Kenneth Persson.

32 Gösta ”Sågmyra” Bergkvist.

33. Holmqvist.

34 Björk.

36 Sven Rohlén.

37 Sven Hellström. Sportjournalist, målvakt, ledare och klassisk speaker.

38 ”Fisken” Eriksson.

39 P-O Nylund.

41 Eric Engström.

42 Bo Lundberg.

43 Åke Glaas.

44 Hans Björsell.Ulf Kriström

Mer läsning

Annons