Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det börjar med en and...

/
  • Influensavirusen får sina namn efter de platser de uppkommer på. Oftast kommer sjukdomen till Sverige från Kina och andra asiatiska länder där människor och djur lever tätt inpå varandra.

I oktober november börjar det knystas om den. I december fruktar man den. I januari februari aktar man sig för den, lyder råden att inte peta sig i ögonen med otvättade händer och håller andan på bussar och tåg. Och man ska ha respekt för influensan. Faktum är att den är en av våra vanligaste dödsorsaker.

Annons
Mellan 1 000 och 4 500 dör varje år på grund av influensan. Den siffran skulle kunna minskas rejält om fler vaccinerade sig menar Annika Linde, chef för avdelningen för virologi på Smittskyddsinstitutet och landets främsta expert på influensa. Sedan 1993 har hon lett övervakningen i Sverige.
- Det effektivaste sättet att undvika influensan är att vaccinera sig, men man måste göra det varje år för skyddet varar bara en säsong.

Fler borde vaccinera sig anser Annika Linde, fler i riskgrupperna. Det handlar om personer äldre än 65 år, patienter med hjärt- eller lungsjukdom och patienter med ordentligt nedsatt immunförsvar. I dag ges ungefär 900 000 doser varje år. Mellan 1,5 miljoner och 2 miljoner borde ta en spruta.
- I andra europeiska länder som Schweiz, Storbritannien och Nederländerna är det många fler som vaccinerar sig. Här finns det en misstro hos läkarna, och en decentraliserad struktur som gör att informationen inte alltid går fram. Kampanjerna måste bli bättre och nå fler.
Hon jämför med Storbritannien som har en socialstyrelse som är integrerad i socialdepartementet och som därför själv förfogar över pengarna och avgör hur mycket som ska gå till medicin och hur mycket som ska gå till informationskampanjer. De antivirala medel som finns i dag skyddar mot alla kända stammar, men det sker hela tiden mutationer och snart kan det vara dags för en ny pandemi. Den senaste var 1977.
Lite förenklat byter influensaviruset då ut sin yta. För att det ska vara möjligt måste en gris infekteras med ett virus från andfåglar, som är influensans naturliga värdar, och ett virus från människa - samtidigt. Det kan ske på platser i världen där människa och djur lever tätt inpå varandra. Det är alltså inte en slump att de flesta influensavirus uppkommer i Kina och andra befolkningstäta länder i Asien.
Pandemi till skillnad från epidemi är världsomfattande och drabbar många många fler, 40-50 procent istället för 2-15 procent som normalt insjuknar. De tre svåraste influensapandemierna under 1900-talet är Hong Kong 1968, Asiaten 1957 och, den allra värsta, Spanska sjukan 1918 då omkring 50 miljoner, gamla som unga, människor uppskattas ha dött.

Influensavirusen får sina namn efter den plats de kommer från. Just nu cirkulerar två sorters influensa. Den ena och mest utspridda är Hong Kong.
Ett problem är att influensan maskerar sig genom att ständigt förändra sin yta en aning. Om inte immunsystemet lyckas känna igen viruset trots förklädnaden kan försvaret inte stå emot.
I Sverige finns det lagrad vaccin så att det räcker till alla som bör skydda sig. Socialstyrelsen ansvarar för att de antivirala medlen snabbt plockas fram om det skulle utbryta en pandemi. Eftersom läkemedelsindustrin består av vinstdrivande företag utan statligt ansvar så forskar de inte fram mediciner så länge det är olönsamt. Det är en annan anledning till att fler borde ta vaccin, menar Annika Linde.
En del, både läkare och patienter, är skeptiska till läkemedlet och tycker att det är för dåligt utrett vilka effekter årliga vaccinationerna har i kroppen. Det råd som ges till unga och friska människor är att minska risken att smittas genom att inte vistas i samma rum som insjuknade, att tvätta händerna ofta och undvika att peta sig i ögon och näsa med "orena" händer.
- Influensaviruset sprids när vi hostar och nyser och virus kan sväva omkring länge i luften på små partiklar. Vi kan bli smittade bara genom att andas in det.
Virus i tyngre droppar kan hamna på alla slags ytor och om man rör vid dessa ytor och sedan gnuggar sig i ögonen kan man infekteras. Handhygienen är därför allra viktigast.
- Alla behöver inte utveckla symptomen. Smittan kan finnas hos vem som helst. En del kanske bara blir snuviga.

De största virusbärarna är små barn som har influensa för första gången. De utsöndrar så mycket virus att Annika Linde avråder föräldrar från att lämna bort febriga barn till mor- eller farföräldrar. Även bakterieinfektionerna som kan komma som komplikationer efter en influensa kan också vara smittsamma, men inte alls i samma utsträckning.
Vaccinationerna ger inte ett fullgott skydd. Två av tio smittas trots att de varit hos läkaren och fått en spruta. Annika Linde berättar också lite kort om den nya behandling som finns i dag.
- Relenza är ett pulver som inhaleras och Tamiflu finns som kapslar och mixtur. Båda förhindrar att virus kommer loss från de celler som blivit infekterade. Medicinerna ser alltså till så att influensaviruset inte sprids.
Medicinerna förkortar sjukdomsperioden med en eller högst två dagar, men bara om de tas inom 48 timmar efter insjuknandet.
- Eftersom influensan är en självbegränsande sjukdom är vinsten med behandlingen inte särskilt stor. Så Läkemedelsverket har kommit fram till att man bara ska rekommendera medicinerna till de som är rejält sjuka.

Elinor Torp
PM

Mer läsning

Annons