Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det glömde kungen...

/

Annons

Just i dagarna har jag lagt in semesteransökan. Inte årets men för 2010. Det gäller att ta semester i juni nästa år. Varför? Jo, kronprinsessan och Daniel ska gifta sig då och att vara fotograf under de dagarna blir hysteriskt. Nä, då ska man ligga i en vik och ha det bra. Lyssna på vågornas kluckande och se bröllopet på tv. Men att jobba, puh... Jag jobbar hellre på ett bandy-VM borta i Arkangelsk.

När jag sommarjobbade på Expressen 1997 sa bildchefen: Halvan, du som har kavaj och Hasselbladare får bevaka unionsmötet i Kalmar, alla nordiska kungligheter och stadsöverhuvuden kommer att vara där.

De andra unga sommarfotograferna gick i t-shirts. Duktige fotografen Niklas Maupoix, ägde inte ens en skjorta. Men en skottsäker väst hade han. Så jag drog till Kalmar. Där fick jag besked att på lördag ska du ta en bild av alla statschefer och kungligheter inne på Kalmar slott. En historisk bild skulle det bli. Den ska ligga på hela mittuppslaget med guldram, ingen text.

– Du vet en sån där bild som tanterna sätter upp med häftstift på utedasset, jublade bildchefen Näslund.

Jag gick till en fotoaffär i Kalmar och bad honom, mot en bra ersättning, hålla framkallningsmaskinen i gång några timmar extra den lördagen för att framkalla mina filmrullar. Bilden skulle tas sent på eftermiddagen. Jag vågade inte framkalla filmerna själv på hotellet som var vanligt att man gjorde före digitalkamerans tid.

Så allt var under kontroll. Vi var väl ett 20-tal ackrediterade fotografer från de nordiska länderna samt Tyskland som väntade inne på borggården. Vädret var perfekt, ljuset perfekt, inget kunde gå fel. Inget fick gå fel. Så kom då kungligheterna.

Vår kung först, Silvia några steg bakom, sedan kungligheter och presidenter från Danmark, Norge, Island och Finland.

Men vad händer? Alla stannar utom vår kung som fortsätter in i matsalen. Det fattas en kung. Det blir ingen bild! Tarras är upprörd, fotochefen i Stockholm sliter sitt hår när jag ringer och berättar. Carl Gustaf hade glömt bort att det skulle fotograferas!

Hårt liv hovfotograflivet.

Så därför tar jag semester i juni 2010. Visserligen får man en ny chans att ta en dragarbild till utedasset vid bröllopet men jag föredrar en lugn vik.

Magne Olsson, 60 bast, och skeppare på Ericsson 3 susar nu fram på södra halvklotet. De kom för sent till starten på grund av att båten inte blev klar i tid. Nu ligger dom på andra plats när detta skrivs. Strongt.

Apropå sega gubbar såg jag, Posa (också 60) åka isracinghoj. Vilken kille! Såg ni filmen om Posa? Om inte, se den! Grabbarna som aldrig viker ner sig.

Men strongast i landskapet måste väl Bönans Lennart Söderhäll, 82 år ung, vara. Han körde sitt 29:e Vasaloppet på 11 timmar 27 minuter 15 sekunder. Placering 11 733. Otroligt bra.

Hoppas att isarna smälter snart, Lennart vill börja träna för sitt 30: e Vasalopp, han ror sig nämligen i form.

Köp fyrskeppet Almagrundet nu!

Panta rei

LASSE HALVARSSON

Mer läsning

Annons