Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om en dold folksjukdom

/
  • Christina har sjukdomen KOL, diagnosen fick hon för sju år sedan men hon misstänker att hon haft sjukdomen ännu längre.

Nya siffror från Socialstyrelsen säger att dödligheten i lungsjuk- domen KOL minskar i Gävleborg. Det är något som överläkare Carl Blomberg ställer sig frågande till. Han menar att det här handlar om en dold folksjukdom som drabbar var 20:e person, men de flesta vet inte om att de är sjuka.

Annons

Nyligen presenterade Hjärt-Lungfonden statistik från Social- styrelsen som säger att dödligheten i sjukdomen KOL min- skar i Gävleborg. Enligt stati- stiken för länet har dödlig- heten bland kvinnor minskat med 25 procent de senaste tio åren, medan dödligheten hos män under samma period har minskat med tio procent. Generellt i Sverige är dödligheten högre hos kvinnor som har KOL än hos män, men inte i Gävleborg.

Carl Blomberg som är överläkare och vårdenhetschef för lungenheten på Gävle sjukhus menar att man nog ska ta den nya statistiken med en nypa salt.

– Jag är milt sagt överraskad av den undersökningen. Jag har inte hunnit sätta mig in i den ännu, men under många år har det ju varit så att dödligheten har ökat, säger han.

En av anledningarna till hans skepsis är att undersökningen är baserad på statistik från dödsorsaksregistret

– Det är läkaren som sätter dödsorsak. Och det är inte alltid man vet att personen har dött av KOL, det är ett stort mörkertal. En dödsorsak kan till exempel skrivas som hjärtsvikt, när den bakomliggande orsaken egentligen är KOL.

Att det är en bakomliggande orsak förklarar han med att man dör av KOL genom att man tacklar av och blir svag- are och svagare och får lägre syrehalt i blodet och det påverkar organen som tar stryk. Därför är det inte alltid lätt att ställa rätt dödsorsak.

Det är nästan enkom rökare som drabbas av sjukdomen, bara två procent får det på något annat sätt och det kan då handla om dålig arbetsmiljö eller luftföroreningar. Vanligtvis drabbar det människor i 50-årsåldern. Kjell Larsson som är professor i lungmedicin vid Karolinska institutet förklarar att om man röker ett paket om dagen i 20 så är man i riskzon för att få KOL. Men eftersom symptomen är andfåddhet vid ansträngning, nonchaleras ofta det och de som är drabbade tänker att de börjar bli äldre och att flåset då blir sämre.

– Det är en dold folksjukdom, absolut och de flesta som har KOL vet inte ens om det, säger Carl Blomberg.

Det är ett uttalande som får stöd av Hjärt-Lungfondens statistik. Där framkommer det att bara var femte person som drabbas av KOL får en diagnos. En konsekvens av att man inte upptäcker sjukdomen i tid är också att samhällskostnaderna blir omfattande.

– Enligt en undersökning som gjordes vid Karolinska institutet för ett par år sedan så kostar KOL samhället nio miljarder varje år. Främst genom inkomstbortfall på grund av förtidspensioneringar, säger Carl Blomberg.

Mer läsning

Annons