Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hänger på håret

Annons
Det finns över sextio frisersalonger iGävle som är anslutna till Sveriges frisörföretagare.Men det finns långt fler som klipper och fönar.

Inte så konstigt eftersom det aldrig varit mer inneän nu att gå till frissan.

Eleven: Det här är framtidens yrke

Det är bland folk ute på gatan som modetuppstår. Inte som förr, av trendsättande designersoch modeskapare. Det gäller att visa sin egen personlighet,även med håret.

När avgångseleverna på Polhemsskolans frisörlinjehade modevisning för sina blivande arbetsgivare, blev deten fantastisk föreställning i form och fantasi.

Många frisyrer hade inspiration från MTV och djurensvärld. En slingrande orm från nacken och ändafram till pannan, hade färgats in i en kort frisyr. Fågelfjädrarskapades av det riktiga håret genom blekning och klippning.Långa hår visade sig vara lika spännande somkortare frisyrer och kan varieras med trappklippning eller underhårsfärgning.

En sak som kommer mer och mer är nya sätt att färga.De hårda, jämnt utplacerade slingorna, byts ut motoregelbundna fläckar eller linjer åt "fel" håll.

Många frisyrer hade "hemliga" gömmor med oväntadefärger eller "dolda" klippta linjer under överhåret.För de vågade gäller det tvärt om att öppetvisa sitt mod. Stubbad låtsasflint i trekantsform a la KeithFlint i Prodigy eller rakade sidor med sportiga adidasränderkombinerade med en vild mohikan.

Åtta avgångselever hade skapat denna visning somett specialarbete men även som marknadsföring av sigsjälva. Publiken blev imponerad och Anders från Schwarzkopfi Stockholm hade sällan skådat sådan livskraftsom den han såg här i Gävle.

Beatrice Molin var både frisyrskapare och konferencierunder kvällen. Hon kommenterade modeller och hårkonstsom om hon aldrig hade gjort annat. Hon betonade att hårtrenderär för alla åldrar.

- Barnen är ju våra framtida kunder, påmindeBeatrice. Knallig sprayfärg eller en tuff tuppkam kan gede yngre en kick, och få dem att fortsätta vilja gåtill frissan.

Det finns många frisörsalonger i Gävle, hurkan det vara så populärt att gå till frisören?

- Det handlar om så mycket mer än att bara klippahår, berättar Beatrice. Särskilt om man hittarrätt så att både kunden och frisören trivsmed varandra. Då får man någon att prata med,man kanske får komplimanger som gör att man mårbra. Man får personliga tips och råd, man kännersig förnyad och fin och många tycker också attdet är skönt att bli ompysslad en stund. Så härpersonlig service får du inte när du köper nyakläder till exempel. Och inga maskiner kan ta över dethär jobbet, frisöryrket kommer alltid att finnas.

Beatrice är nöjd med sitt val av utbildning. Honhar redan hunnit jobba under utbildningstiden, och älskarverkligen sitt jobb.

- Att vara frisör anses kanske lite glamouröst blandvissa och jag blir alltid glad när jag kommer till jobbet.Men det är mycket hårt arbete som krävs och idag har jag ordentlig träningsvärk i benen.

Tänk att ibland kan ett skolarbete vara värt bådeträningsvärk, sömnlösa nätter och slarvigamåltider.

Veteranen: Så här kul har det inte varitsedan 60-talet

Ann-Britt Andrén har jobbat som hårfrisörskai 37 år och hon har aldrig tänkt på att bytajobb. - Men de sista tio åren har jag försöktatt gå ner i arbetstid, men det går inte! utbristerhon och låter både upprörd och lite stolt påsamma gång.

Anslagstavlan i köket innanför salongen dignar avtackkort från nöjda kunder.

- Och varje jul känner man vilken betydelse man har,då kommer det hur mycket blommor, chokladaskar och andrapresenter som helst till salongen. Det är helt fantastisktvilken uppskattning vi får. Man förstår ocksåatt det finns många ensamma människor.

Ann-Britt har skaffat sig många stamkunder under åren,flera är kvar ända sedan starten för 37 årsedan. Då var Ann-Britt 15 år.

Egentligen hade hon inte alls tänkt bli hårfrisörska.Hon gick på praktiska realskolan och behövde ett sommarjobbför att tjäna pengar. Ann-Britt gick till arbetsförmedlingenoch där kunde man erbjuda jobb på Salong Modern i enkällarlokal på söder. Ann-Britt tackade ja ochfick i uppdrag att sopa upp hår, tvätta handdukar ochvara hjälpreda. Salongens innehavare Kerstin Zetterströmblev imponerad över Ann-Britts egen frisyr, det var 60-taloch hon sov på spolar, håret var hårt tuperat,sprayat och format till en jättehög boll på huvet.Efter sommarlovet blev Ann-Britt erbjuden att stanna kvar påsalongen som elev.

- Men mamma sade nej, jag fick inte hoppa av skolan förhenne, berättar Ann-Britt. Sedan gav hon med sig, men baraom jag kom in på frisörskolan och det gjorde jag.

Kravet för att bli antagen på den tiden var attman hade en salong i ryggen, där man kunde gå som elev.Tre kvällar i veckan läste Ann-Britt bokföring,ekonomi, hygien och modellering.

- Ja, vi fick hålla på med modellering och formaskulpturer i lera. Vi skulle träna vår konstnärlighetmed händerna.

När gesällprovet var avklarat skulle Kerstin varaledig och Ann-Britt arrenderade salongen. Kundkretsen var redanetablerad och det fortsatte rulla på. När Ann-Brittfick sitt andra barn tänkte hon först att hon skullevara hemma lite längre med honom. Hon ångrade sig snart,men då var salongen redan såld. Hon fick anställningpå Salong Intime i centrala Gävle och jobbade därtills en dag när hon fick syn på annonsen om att Brynässalongenvar till salu. Det var för elva år sedan nu och Ann-Brittminns när hon gick ner för trappan och kikade in genomfönstret. Hon tänkte direkt att det här ställetskulle hon ha.

- Men jag var livrädd för hur det skulle gå.Jag trodde att jag var för gammal för att starta eget.De flesta är ju så unga som gör sånt. Ochatt det skulle gå så bra som det gjorde, hade jagaldrig kunnat drömma om. Det är mycket tack vare attjag har unga tjejer som jobbar här hos mig, som det har blivitså bra. Annars blir man lätt kvar i det gamla. Vi läross av varandra, jag har erfarenheten och de har nytänkandet.

Ann-Britt berättar att intresset för att gåtill frissan har ökat rejält.

- Inte sedan sextiotalet har det varit så populärtsom det blivit de senaste åren. Nu vill plötsligt allaha slinger eller toning i håret, berättar Ann-Britt.De fint formade frisyrerna har också kommit tillbaka. Nufår det synas att man gjort sig fin, ett tag skulle alltingse så naturligt ut.

Det nya systemet att som frisör hyra sin egen stol påen frisersalong tycker Ann-Britt är suveränt. Det ärett sätt att få ner kostnaderna och ger därförmöjlighet till fler jobb. Ägaren slipper betala arbetsgivaravgifteroch frisörerna delar på gemensamma utgifter förinköp av hårprodukter och tidningar.

- Man blir inte rik som hårfrisörska, men man klararsig och man har skitkul på jobbet varje dag, sägerAnn-Britt.

Ann-Britts barnbarn brukar säga att det är orättvistatt hon kan tjäna pengar på sin hobby. Men det finnsen nackdel med yrket och det är alla yrkesskador som mankan få. Ann-Britt har ont i en arm, det har hon fåttav att stå och hålla upp fönen flera gångerom dagen.

- Det var bättre förr när man rullade håretpå folk och satte in dem i en hårtork, då fickman inte ont i armarna. Men kroppen anpassar sig på någotsätt också, fortsätter hon och skrattar. Man gåroch står hela dagarna. Jag får ont i baken närjag sitter ner, jag kan bara stå.

HELENE GRANDITSKY

Experten: Se upp för falska klippare

Gå bara till organiserade frisersalonger annarsfår du ingen hjälp om något skulle gå snett.Det säger Maggan Larsson som drivit salong i Gävle imånga år. Hon är dessutom ordförande i frisörföretagarnai Gävleborg och har varit lärare på frisörlinjeni tio år.

- Frisörer har fyra års utbildning innan de görgesällprov. Då ingår 1 500 timmars praktik. Elevernafår bland annat lära sig kemi, färglära ochgrundklippning. Kan man grundklippning kan man klippa alla frisyrer.

Frisörutbildningen har de högsta intagningspoängenav alla gymnasieutbildningar i Sverige. Maggan tycker det ärbra. Dels för att det ger status åt yrket men ocksåför att eleverna är alerta och medvetna.

- Eleverna har många möjligheter om yrket inteskulle passa. Det är mest tjejer som går utbildningen,killar med såna betyg väljer andra yrken.

I Gävle liksom i andra städer öppnas fler ochfler hårsalonger men enligt Maggan saknar många avde nyetablerade utbildning.

- Det är kränkande att någon utan utbildningöppnar tvärs över gatan. Fler och fler utan utbildningöppnar salonger och det är konstigt att ingen opponerarsig, säger hon.

Om olyckan nu skulle vara framme och frisyren inte blir vadsom var tänkt, blekningen ger brännskador eller färgningenblir fel så finns hjälp att få - om frisörenär ansluten till frisörföretagarna.

- Förstör någon ett hår skickas kundentill examinatorer som bedömer om det är en felbehandlingoch kunden kan få ersättning. Men oftast görsdet upp i butiken. Vi har ett avtal med konsumentombudsmannenatt frisören ska utreda först. Det är ovanligtmed klagomål men de samtal vi får gäller oftastoutbildade frisörer och då hjälper vi inte till.

Det kostar en del att bli klippt. Mellan 250 och 400 kronorär normalpris.

- 25 procent är moms sen är det sociala avgifter,skatter och så vidare som gör att det blir dyrt.

Varningsflagg alltså för billiga priser ävenom det kan kännas lockande. Maggans råd är atttitta efter Sveriges frisörsföretagares logga pådörren och att begära kvitto.

MONIQA SWÄLAS

Mer läsning

Annons