Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här är Amerika

Annons
I dag spelas semifinalerna och nästa söndag,den 3 februari, avgörs Super Bowl i Louisiana Superdome iNew Orleans.

Finalen är årets höjdpunkt för mångamiljoner amerikaner. Inte bara för de sportintresserade.Tidningar och sajter svämmar över av tips om vad ettSuper Bowl-party ska innehålla. Amerikansk fotboll ären fest för öga, strupe och mage.

Redan tidigt på morgonen rullar bilarna in påparkeringarna vid grönområdena utanför KinnickStadium. Campingstolar, tält och grillar är snart påplats. Borden dukas upp med kakor, chips och allehanda tänkbarasnacks. Överallt står stora kylväskor fyllda medBudweiser och Coca Cola. På parkeringarna springer småpojkaromkring och spelar amerikansk fotboll med sina pappor. Nästanalla bär tröjor och kepsar i gult och svart.

Det är första helgen i september. En stor helg iIowa City. Det är Gameday och första matchen försäsongen för stadens stolthet, Iowa Hawkeyes. Lagetmöter Kent State från Ohio. Förväntningarnaär höga. Hawkeyes avslutade förra säsongenbra och ser ut att ha ett starkt lag i år. Kent State däremothar haft det kämpigt de senaste säsongerna. I de lokalatidningarna spekuleras det om utklassningssiffror.

Delstaten Iowa har inga professionella fotbollslag, men college-och universitetsfotboll är enormt stort och folk frånhela staten reser till Iowa City för att se Iowas bästauniversitetslag, Hawkeyes, spela. Motellen i staden är sedanlänge fullbokade.

Klockan börjar närma sig elva på förmiddagenoch det är en halvtimme kvar till kickoff. Solen skiner överKinnick Stadium och stämningen är på topp. Luftenär fylld av lukten från grillkorv och hamburgare. Frånalla håll hörs musik. Amerikanerna sitter runt sinasmå men välfyllda bord på parkeringen och vräkeri sig mat. Hela familjen är med. Över 56 000 personerhar tagit sig till arenan för att se matchen. De flesta butikernahar stängt i Iowa City; en stad med drygt 65 000 innevånare.

Med bara några minuter kvar till kickoff börjarfolk söka sig mot ingångarna till arenan. Alla harinte biljetter. En del går med fingrar uppsträcktai luften. De visar att de vill köpa biljetter. Antalet uppsträckafingrar visar hur många biljetter de är ute efter.Minst 20 dollar får man ge för en biljett utanförgrindarna. Vid insläppet undersöks varje väskanoggrant. Man letar efter alkohol. Inte för att man intefår dricka inne på arenan, utan för att man villatt fansen ska köpa klubbens öl istället.

När klockan hunnit bli tjugo minuter över elva ärläktarna välfyllda på Kinnick Stadiu. In påplanen marscherar en stor vitklädd orkester under pompa ochståt. Plötsligt stiger ett öronbedövandejubel från över femtiosextusen fans på läktaren.Hemmalaget springer in på planen. Alla i publiken stårupp och klappar händerna. "Go Hawks"! "Go Hawks"! Publikenär i extas, äntligen är fotbollssäsongen igångigen.

Iowa Hawkeyes skapar sig direkt ett övertag i matchenmot Kent State. Det är svårt för den som intevarit på amerikansk fotboll förut att förståsig på spelet och reglerna. Men poängen rullar i snabbtakt in för Hawkeyes medan Kent St. inte lyckas ta en enda.Mediebevakningen är enorm, ett 15-tal fotografer och teveföljer matchen. Efter två kvartar (halva matchen) ärdet paus. På poängtavlan står det 23 förIowa och 0 för Kent St.

I pausen väller folk ut i gångarna för attköpa öl, läsk och snacks. Kinnick Stadium ärfylld av kiosker och matstånd. Köerna växer snabbtlånga. Utbudet är stort. Popcorn, godis, chips, inplastadkorv med bröd, hamburgare och annan snabbmat. Över alltstår folk och äter. När matchen börjar igenär köerna fortfarande långa.

Stämningen på läktarna ökar i takt medatt Hawkeyes ledning ökar. Bredvid planen gör Iowascheerleaders sitt bästa för att underhålla publiken.Iowas ledning bara ökar och ökar. Det är utklassning,Hawkeyes dominerar matchen totalt. Kent St. från Ohio harfortfarande inte en enda poäng. Iowa hinner med att görasju touch downs och vinner sin största seger sedan 1997.Matchen slutar 51 - 0 till Iowa Hawkeyes.

Efter matchen strömmar publiken ut till sina bilar ochdukar än en gång upp för fest. För det ärjust det amerikansk fotboll handlar om i första hand; träffavänner, festa och äta.

Text och foto: Daniel Roos
bildjournalist@danielroos.nu

Mer läsning

Annons