Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det rullar på trots fallgropar

Annons
KILOJÄGARNA
 
Vårens och sommarens alla högtider,fester och lediga dagar bjuder på gott om fallgropar förden som försöker ändra livsstil.

- Även om du föll för frestelsen och köpteen stor, härlig mjukglass med chokladströssel i går,så börja inte ny en dag på minus utan ge digsjälv en ny chans.

Det är Marie Walldéns råd. Hon är konsulenthos Viktväktarna och håller i viktminskningskursensom våra egna vv-tjejer går på varje tisdag.

- Ta en dag i taget och gör det bästa av den. Detär ingen katastrof om ni har ätit för mycket endag, säger Marie till sina tjejer på kursen.

Och det är uteslutande kvinnor i olika åldrar somsitter i den lilla lokalen på Ruddammsgatan en underbartvacker eftermiddag som bara maj kan bjuda på.

Första delmålet för den som går påen vv-kurs är att gå ner tio procent av sin övervikt.Redan då har riskerna för hjärt-och kärlsjukdomaroch diabetes minskat betydligt. Ingen tror naturligtvis att detska vara lätt att bryta dåliga vanor och ibland kandet kännas motigt.

Det vet Marie av egen erfarenhet som själv var överviktiginnan hon blev konsulent.

- När det känns jobbigt kan ni fylla plastflaskormed vatten motsvarande de kilo ni har gått ner. Sedan kånkarni runt på flaskorna i en ryggsäck eller kasse. Dåkänner ni hur mycket onödig vikt er kropp har buritomkring på, säger hon.

Motivation i kris

Den här veckan nådde Madelene Hanssonmålet på tio procent. Hittills har hon gåttner 9,2 kilo. Samtidigt börjar motivationen avta. Förragången Madelene gick en vv-kurs var det vid ungefärsamma tidpunkt som hon gav upp. Den gången.

- Det verkar vara en kritisk punkt för mig. Antagligenberor det på att jag inte känner mig särskiltlättare. Andra säger att det syns. Men jag vet inteom de säger det för att vara snälla, skrattar honoch nyper i byxtyget.

För även om Madelene inte ser sig själv somlättare - ännu - så drar hon snart två storlekarmindre på arbetsbyxorna.

Anita Olsson har inventerat sin garderob och kan nu ha klädersom var för trånga tidigare, en given morot föratt fortsätta på den smala vägen.

- Jag tycker att viktminskningen har gått långsammareän vad jag trodde att den skulle göra. Samtidigt hardet gått lättare än jag trodde. Förutom ipåskas när det låg smågodis i varje rum.Det slutade med att jag åt upp alla tre barnens påskägg!

Vi skrattar länge. Ja, vad ska man göra?

- En sak lärde jag mig i alla fall: det går inteatt ha snask hemma. Barnen får äta godis när deär hos sin pappa, tillägger hon.

ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons