Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det sa de inget om i leksaksaffären!

/

SÖNDAGSKRÖNIKA
När vi köpte huset för sju år sedan lovade jag Miss Bomhus att bygga en swimmingpool så fort miljonerna började rulla in. Nu rullar ju de där miljonerna tyvärr lite långsamt på Arbetsförmedlingen (och om möjligt ännu långsammare i Melodifestivalen) så det har tyvärr inte blivit någon pool ännu. Men skam den som ger sig - familjen vill bada, självklart fixar pappa en pool.

Annons
Och så kom det sig att jag med ett malligt flin kom hem från leksaksaffären med en sån där gigantisk, uppblåsbar plastpool. Made in China. Komplett med pump, filter, badstege och en fullständigt obegriplig instruktionsvideo. Vi letade upp den
slätaste gräsplätten och skred till verket. Sju
timmar senare (inte 15 minuter som det stod på förpackningen - på tyska) stod den i alla fall klar. Bada kunde man ju dock inte göra, för det var en liten detalj de inte berättade i leksaksaffären: pool%€#veln blir aldrig varm!!!! Aldrig!! Efter två veckor hade den som bäst orkat upp i 18 grader (vi köpte en riktig badtermometer också), och det var ändå ytvattnet. Miss Bomhus gick inte ens nära poolskrället. Dottern flöt på madrass. Treåringen kastade i gräs och insekter, och undertecknad satt huttrande i vattnet med en liten paraplydrink och försökte låtsas att det var skönt.

Efter dessa två veckor la vi över presenningen (tillbehör - ingår ej, men rekommenderas!) och åkte på vandrarhemsluff. När vi kom hem några veckor senare möttes vi av en hög med förvriden, blå plast. Sedan klev vi ut på en gungande myrmark som innan vi åkte var en gräsmatta. Det visade sig att poolen inte hade stått helt rakt, och därför kollapsat under de förskjutna vattenmassorna. Detta, sade man på leksaksaffären, hade vi informerats om i den medföljande, obegripliga instruktionsvideon. Nå, i ärlighetens namn måste jag medge att de utan att jag behövde skjuta ut hakan (vilket jag gör när jag blir arg - jag ser inte klok ut) ersatte mig med en ny pool, och ett glatt "lycka till!".

Så jag gick in på byggvaruhuset och köpte flera säckar matjord, vilka jag sedan strödde ut på gräsmattan. Med hjälp av grannens vattenpass och en spånskiva lyckades jag sedan till slut skapa en garanterat platt cirkel, och påbörjade installationen av pool nr 2.

Sagda pool nr 2 står nu färdig sedan ett par veckor. Eftersom jag nu har en viss erfarenhet av poolbyggande så tog det bara två timmar den här gången (men fortfarande inte 15 minuter som det stod på förpackningen - på tyska).
Det går fortfarande inte att bada i pool nr 2, för vattnet ligger fortfarande en bra bit under 20 grader. Men varje morgon går jag ut och river av presenningen så att solen skall komma åt att värma vattnet. Och varje kväll står jag en halvtimme med håven (tillbehör - ingår ej, men rekommenderas!) och håvar upp dagens skörd av tvestjärtar, frökapslar, nyckelpigor, fågelfjädrar och humlor (sällsynt). Och jag sträcker mig efter termometern. Läser och suckar. Har faktiskt blivit riktigt duktig på att få på presenningen på egen hand. Men badar, det gör jag inte.

Larry Forsberg
Låtskrivare

Mer läsning

Annons