Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ska vara kavajer och strumpbyxor i höst

/
  • Foto: Kristian Löveborg Kostym med lapptäckskänsla från Just Cavalli. Boots från Don & Donna.

Med yuppieeran försvann finkläderna. Vi vande oss vid underklänningar och praktiska pösbyxor på kontoret. Men efter mer än ett decennium i garderoben är det dags att damma av den välskurna dräkten igen.

Annons
De senaste säsongernas trashankslook med fransar och oavslutade fållar finns visserligen i viss mån kvar, men den får träda tillbaka för mer prydliga kläder. Kavajen, dräkten, kostymen och den tjusiga feststassen återtar sin plats i modebilden efter år av frånvaro. Det skräddade modet som kommit med stormsteg tyder på att vi framöver kommer att vara mer måna om vad vi köper för kläder. Vi längtar efter vackra kläder som känns exklusiva.

Men lugn. Det här betyder inte att vi nödvändigtvis måste köpa kläder för mer pengar totalt sett bara för att man vill hänga med. Vi kommer förmodligen att köpa kvalitet och skaffa favoriter som man kan spara hela livet och fler kommer kanske att satsa på en basgarderob med plagg som går att variera med varandra - i stället för att köpa nytt hela tiden.
Klassiker som tweedkavajen, manchesterkavajen, gubb-byxan, den veckade kjolen och till och med den utskrattade knytblusen bereds plats i höstens modekollektioner och har man tur kan man hitta fina exemplar i second hand-butiker. Är man lite händig kan man fixa modedetaljer, som sprund, benvärmare, lite för långa byxor och olika rynkningseffekter, som gör att plaggen varken känns tantiga, gubbiga eller det minsta avlagda.
Vid sidan av det här prydliga modet finns också ett mode för tuffa brudar som vill klä sig i en slinkig och kroppsnära lyxförpackning. Svart är färgen framför andra och fokus är på benen. Gärna med ett par tajts eller en minikjol med en vågad strumpbyxa till. Strumpbyxan är ett måste till höstens korta kjolar och långa tröjklänningar. Det är framförallt mönstrade strumpbyxor eller strumpbyxor med olika effekter som gäller.

Snörningar, draperingar och volanger gör att de svarta kläderna som finns i modebilden flirtar med 80-talet. Det här modet känns ungt, men även eleganta damer kan finna influenser som påverkar klädseln på höstens partyn. Även detaljerna till den svarta feststassen, som boan eller väskan, kan vara svart.
Det finns också utrymme i modebilden för influenser från gamla 30-talsfilmer med festkläder som visar mycket hud, slejfskor och långa pälsar. Det är bara att drömma sig bort i en figurformad sidenhistoria, eller om man är man, i rökrock eller smoking.
Kroppens former börjar också hitta hem igen. Lagom till att alla fattat att det ska vara lågt skurna byxor söker det unga modet nya vägar. Midjan är på vissa trendigare modeller på sin rätta plats och man kan gärna markera den med ett skärp som sitter där det ska och inte på höften.

Men man behöver självklart inte markera någonting på kroppen om man inte vill. Den som tyckt att modet varit lite väl tajt de senaste åren kan pusta ut. Man behöver inte skylta med magen längre bara för att man vill vara inne (eller för att det enda som finns i butikerna är pyttesmått). Silhuetten har släppt från kroppen och man kan absolut matcha en ledig tröja med ett par befriande fladdriga byxor med töjbar linning.

Dags för strumpbyxor
De senaste sex-sju åren har försäljningen av strumpbyxor gått i botten. Men nu är det dags igen. Till minikjolen är de ett måste.
Det finns en hel generation kvinnor som faktiskt knappt använt strumpbyxor. En generation som blivit bortskämda av sköna långbyxor och rejäla skor. För 70- och 80-talisterna är det bara att börja från noll. Och för alla andra är det till att börja om på nytt. Ofta med skräckblandad förtjusning. Strumpbyxan är det plagg som alla vet kan göra underverk för en kvinnas ben, men den är samtidigt inte känd för att vara särskilt bekväm.
Men experterna tror uppenbarligen stenhårt på att vi kommer att ta på oss strumpbyxorna igen. Minikjolen har synts på alla världens catwalker. Modeskapare och modeföretag satsar just hårt på att ändra kvinnornas loja inställning till nylonstrumpan. Svenska moderådets vd Lotta Ahlvar är övertygad om att de allra flesta kvinnor kommer att vilja ha strumpbyxor framöver.
- Man måste helt enkelt till de korta kjolarna som redan nu är en stor trend och kommer att bli ännu större nästa höst.

Men de nya, och nygamla, användarna kräver komfort. Och de flesta har någon dålig erfarenhet av nylonstrumpan. Den är för varm, för tunn, sitter för hårt eller i värsta fall kanar den ständigt ned. Men kanske beror alla dessa strumpbekymmer på att man aldrig gjort rätt när man valt ut och tagit på sig strumpan. Att använda nylonstrumpan kräver mer teknisk kunskap än man anar.
Camilla Fehrm och Elisabeth Eliasson, Sara Lee Intimates, som bland annat marknadsför franska Dim, har massor med strumptips:
Se till att strumpan är i rätt storlek. Många köper för stora strumpbyxor för att man är rädd att strumpbyxorna ska bli för korta och hänga i grenen. Helt fel. För stora strumpbyxor kanar lättare ned eftersom de inte sitter åt tillräckligt över höfterna. Dessutom vidgar sig strumpbyxor under dagen. Eftersom det blir för mycket tråd runt benen så är det också lättare att de fastnar i något och går sönder.
Dra ut strumpan.
Blöt händerna så att händerna glider lätt på strumpan. Om du tar på dig stay ups får du absolut inte vara insmord om benen.
Rulla ner hela strumpan och rulla på den bit för bit. Ett ben i taget upp till knäna.
För upp strumporna över höfterna försiktigt. Snarare lägg strumporna över höften än dra i dem.

Ett par strumpbyxor kan rent teoretiskt hålla en månad sägs det. Men det är alltid en fråga om hur man behandlar sina strumpbyxor. Här är några tips för att de ska hålla längre:
Köp tåförstärkta strumpor.
Ju tyngre denier och masktätare stickning desto hållbarare.
Handtvätta dina nylonstrumpor eller tvätta dem i maskin på 40 grader i en tvättpåse.
Ett gammalt beprövat knep är att man när man tagit på sig strumpbyxan sprayar lite hårspray på hälen.
Se över dina naglar, både på fingrar och tår.
Se över dina hälar. Förhårdnader skaver på stumpan.
Stå inte upp och vingla när du drar på dig en strumpa.
För den som inte orkar eller hinner är nätstrumpan en möjlighet. Den kan man ha sönder hur mycket som helst och det ser bara trendigt ut.
Helena e Källgren
PM

Mer läsning

Annons