Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömda för kupp mot Elgiganten

/

Tre män har dömts för den misslyckade smash and grab-kuppen mot Elgiganten – en fjärde frias.

Annons

Under natten mot den 28 juni forcerade tre gärningsmän en vägg till Elgigantens lokaler i Valbo med hjälp av lastpallar och en stulen bil.

Ovetande om att rikskriminalen skuggat dem från Stockholm och följt smash and grab-kuppen från första parkett. De greps av polis när de befann sig i lokalerna för att rensa butikshyllor. Alla tre döms nu för stöldförsök. Men tingsrätten anser inte att försöket ska räknas som grovt.

En 33-åring, skriven utanför Södertälje, får skyddstillsyn i kombination med 180 timmars samhällstjänst. Hans senaste dom är från 2001 och tingsrätten anser inte att fängelsestraff är nödvändigt. Däremot har en 29-åring från Stockholm en färskare dom i bagaget och döms till åtta månaders fängelse. Tingsrätten förverkar även villkorligt medgiven frihet på tre månaders fängelse från senaste straffet.

Även en 34-åring hemmahörande i Stockholm döms till åtta månaders fängelse, men frias för en åtalspunkt om häleri.

De döms även för olovligt brukande av den stulna bilen som användes vid kuppen. Men tingsrätten anser det inte bevisat att trion själva har stulit bilen och de frias därför för bilstöld.

Ytterligare en man i 30-årsåldern, hemmahörande i Södertälje, anhölls och häktades veckan efter stöldförsöket. Han misstänktes ha varit med och planerat kuppen och hade synts vid brottsplatsen strax innan de andra slog till. Men han frias. Tingsrätten anser inte att det presenterats konkret bevisning som visar att han deltagit i brottsplaneringen. Att han befann sig på vid brottsplatsen i Valbo klockan 03.30 - 20 mil hemifrån och inte har kunnat förklara varför – är inte tillräckligt för att döma honom för medhjälp till brottet.

Mer läsning

Annons