Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döva Skorpan förstår

/
  • Tigra tycker om att spåra och apportera. Anna gosar med Skorpan och Zäpo.
  • Skorpan är döv och kan än så länge fyra tecken, kom hit, stopp, bra och fel. Men han kan också leta svamp och markerar när lillmatte får epilepsianfall.

Papillonkillen Skorpan föddes fullständigt döv. Men han hade lite tur i livet och hamnade hos Anna Lewin. Nu kommunicerar hund och matte med hjälp av teckenspråk.

Annons

Skorpan kan till exempel hitta svamp. Nu är han ung ännu och har inte fattat att svampen inte ska grävas upp och finfördelas ute i skogen men han lär sig nog att matten vill ha svampen hel och fin.

Det är en salig röra av pälsar, blöta slickar och viftande svansar i hallen hemma hos Anna Lewin. Alla hundar vill hälsa. Skorpan, sex månader och enda killen i gänget, försöker ta plats men försvinner nästan under de andra hundarna i familjen. Den bruna flat coated retrievern Tigra, nio år, den svarta flat coated retrievern Varga, nio år och schäfern Zäpo, två år, är alla betydligt större.

Matte Anna nästan samlar på hundar.

– Ja, skojar du! Jag har många barn och köper jag schampo så blir det inte en flaska. Jag är nog lite av en samlare, skrattar Anna.

När hon var liten fick hon bara ha djur på hjul. Sin första hund grinade hon sig till. Det blev en tax, knappast den mest lämpliga rasen för en förstagångshundägare. Efter det tog hon hand om en springer spaniel, köpte en golden retriever och förbarmade sig över en yorkshireterrier med svår epilepsi.

Så där har det fortsatt. Tydligen har hundintresset smittat av sig för alla fem barnen har hund. Anna kan liksom inte låta bli när hon hittar en hund på Blocket som verkar behöva extra mycket kärlek.

Hon berättar med gråt i rösten om en hund med hjärtfel som hon tog hand om. Den dog en sen kväll vid altandörren.

– Jag la ner mycket pengar på undersökningar men han hade hål i hjärtsäcken. Att mista honom var som att skära ut en kroppsdel.

Hon har också köpt och tagit hand om flera hundar som på olika sätt farit illa. De två flat coated retriever hon har nu kommer båda från en kvinna som vanvårdade sina hundar. Schäfern har ett hängande öra och är allergisk mot bland annat människor men får sprutor och klarar sig bra. Och så Skorpan då som inte kan höra.

– Det stod i annonsen att han såldes till reducerat pris eftersom han troligen var döv. Det passade mig perfekt. Jag som är gapig och yvig.

Men Anna skaffar inte bara hundar med skönhetsfel för att gulla med dem. Hon tar tillvara hundarnas egenskaper och utvecklar dem. Skorpan kan till exempel hitta svamp. Nu är han ung ännu och har inte fattat att svampen inte ska grävas upp och finfördelas ute i skogen men han lär sig nog att matte vill ha svampen hel och fin. Han har sett hur de andra hundarna gör och försöker göra likadant.

Lite svårt är det för matte Anna att förklara för honom hur han ska göra när han hittar svampen eftersom han bara kan fyra-fem tecken än. Men att han skulle tränas med tecken var aldrig några konstigheter.

Anna har en handikappad dotter, Sofie, som lär sig teckenspråket i skolan. Dottern har dessutom svår epilepsi.

Tidigt blev Varga orolig när Sofie fick sina anfall. Anna uppmuntrade Varga och nu markerar hon innan anfallen kommer. Varga är nu registrerad epilepsihund men får bara användas privat inom familjen.

Även Zäpo markerar epilepsi och vaktar Sofie under kramperna. Hon markerar också när dottern rymmer vilket händer då och då. Anna berättar om en gång när dottern rymt medan hon själv var på jobbet. när hon kom hem hade Zäpo tagit sig ut ur huset och satt på parkeringen och väntade.

– Jag springer varje dag i Hemlingby med Zäpo. Hon brukar aldrig sticka fram till andra människor men en dag gjorde hon det. Det var tre personer som kom och hon stack fram och puttade en kille på armen. Då såg jag att det var en handikappad kille med två assistenter. De berättade att killen hade epilepsi och när jag berättade att Zäpo markerade inför anfall vände de hemåt med honom.

Nu börjar även Skorpan markera dotterns anfall. Vid ett tillfälle när sonen var ensam hemma med Sofie började Skorpan att hoppa ihärdigt. Sonen förstod att något var fel och när han tittade till Sofie låg hon klämd mellan väggen och sängen.

Att hundarna påkallar Annas uppmärksamhet inför ett anfall är naturligtvis positivt.

– Men det är stressande när jag ser hundarna markera. Det kan ta en timme eller tre innan anfallet kommer.

Skorpan vill ha lite uppmärksamhet och börjar tugga på en kudde. Anna puttar till honom för att få ögonkontakt. Hon ser rejält arg ut och hytter mot näsan med fingret för att få Skorpan att förstå att han gjort fel.

Tigra är sökhunden i gänget. Anna har försökt tävla med henne men då visade det sig att hon hade noskvalster.

Anna har tränat alla sina hundar helt på egen hand men snart kommer hon att gå på kurs. Hon anmälde sig till Missing People för ett tag sedan och har redan varit ute på uppdrag. Nu ska fem personer med hundar gå kurs inom civilförsvaret för att lära sig mer om personsök, kartläsning och annat som kan vara till nytta när man letar försvunna personer. Om allt går bra avlägger Anna prov så att även polisen kan ringa in ekipaget vid behov.

Anna behöver sina hundar och de behöver henne. Hon tror inte att hon kommer skaffa någon mer hund på ett tag men säker kan man aldrig vara.

– Jag tar gärna hundar som är skadade. Jag tror att alla egentligen är handikappade. De blir mer speciella då. Sofie brukar säga att hon är ”petitell”, säger Anna och ler stort.

Mer läsning

Annons