Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så bra

Annons
FAMILJELIV

En sak är säker - som tvillingföräldermåste man ha split vision, simultanförmåga ochvara rapp i benen. Åtminstone när barnen är mellantvå och fem år och upptäcker nya saker påvar sitt håll.

Tvillingar väcker alltid uppmärksamhet. Mångafrågar om det inte är jobbigt men enligt föräldrarnaär det mer glädje än besvär. En stor fördelär att mamman och pappan har var sitt barn.

På söndag firar tvillingklubben i Gävle tioårsjubileummed picknick i Högbo med 120 personer varav 70 barn. GefleDagblad träffade tre tvillingpar med sina föräldrar.

- Man har var sin, vilket är en fördel förpapporna, säger Torbjörn Andenius om hur det äratt vara tvillingpappa.

Han är far till tvillingflickorna Emma och Julia Blomqvist,sju månader.

- Man måste dela upp ansvaret och då kommer manbarnen närmare. Mamman kan inte lägga beslag påbarnet. När jag pratar med andra pappor så har jaggjort mycket mer med mina barn än vad de har gjort, sägerAnders Larsson, pappa till Caroline och Josefine Larsson, ettår och åtta månader.

Det var Anna Gustavsson, mamma till Jessica och Isabelle,elva år, som startade tvillingklubben. När hon väntadesina flickor fanns bara vanliga föräldragrupper.

- Jag kände ett behov av att träffa andra i sammasituation. Jag fick kontakt med en annan tvillingmamma och enbarnmorska som är tvillingmamma. Vi satte upp lappar blandannat på barnavårdscentralerna. Nu är det 65familjer som är med. Det handlar mest om det praktiska ochom hur man ska räcka till.

Tvillingklubben ordnar vår- och höstbasarer, harkorvgrillning och lite andra aktiviteter. Men de har ocksåfått ta över efterträffarna för tvillingföräldrarfrån landstinget.

- Det finns en föräldragrupp och en speciell gruppför blivande tvillingföräldrar. Blivande tvillingföräldrarär med i båda. Det är ju större risker ochfler komplikationer med tvillingfödslar, berättar Anna.

När hon väntade sina flickor fanns ingen att rådfrågaoch i stället för dubbel glädje utmåladestvillingskapet som något besvärligt. Men det har sketten attitydförändring.

- När jag väntade mina barn fick jag en broschyrfrån socialstyrelsen om att man skulle ha mat i frysen eftersomman inte skulle hinna laga mat på flera år, inte hinnagå ut och man skulle ladda med barnvakter, säger Annaoch ler.

Tvillingklubben har sett till att en likadan klubb startatsi Bollnäs-Söderhamn, att de får rabatter i affäreroch för något år sedan demonstrerade de eftersomde inte kom in i många butiker med sina tvillingvagnar.De nya bussarna har också gjort dem mer transportabla.

- Det finns många frågor. Hur ammar man, räckermjölken, hur får man dem till två individer,ska de gå i samma klass, hur får man andra att intekalla barnen för "tvillingarna" utan använda deras namn,säger Maria Renström innan hon för femtioelftegången hämtar Caroline från ett hörn avgräsmattan och Josefine från ett annat.

Själv blev hon chockad när hon fick beskedet omatt hon skulle få två barn på en gång.Det blev också en del komplikationer och flickorna föddesen månad för tidigt. Att tvillingar alltid födsför tidigt är en vanligt fördom. Visst händerdet men flickorna Blomqvist kom när de skulle och systrarnaLing-Gustavsson ville inte ens komma ut när det var dags.

Det blir vanligare och vanligare med tvillingfödsel ochbehovet av tvillingklubben ökar. Men hur är det dåatt vara tvilling?

- Det känns inget speciellt. Vi bråkar mycket ochtycker olika, säger Jessica Ling-Gustavsson.

Tvillingsystern Isabelle håller med.

Men de tre tvillingparens föräldrar berättaratt barnen känner trygghet med varandra.

Redan som små håller de gärna varandra ihänderna och blir de osams blir de lika snabbt vännerigen.

Men en sak är säker - som tvillingföräldermåste man ha split vision, simultanförmåga ochvara rapp i benen. Åtminstone när barnen är mellantvå och fem år och upptäcker nya saker påvar sitt håll.

Mer läsning

Annons