Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dun ska vara en biprodukt

/

Annons

En oplockad gås, det är en sådan man ska ha nu för tiden! Du kan inte ha missat hur gäss plockas i både europeiska länder och i Asien, deras fjädrar rycks bort, de skriker av skräck, smärta och dödsångest. Vissa gäss skinn slits upp men sys ihop igen utan bedövning. Varje gås plockas minst fyra gånger om de inte hinner dö innan dess.

Nu märker man i Kina att efterfrågan på dun minskar och kanske börjar de förstå att de måste ändra sitt sätt att behandla fåglarna. Den minskade efterfrågan visar att vi, var och en kan påverka, så gör det! Ifrågasätt vart dunet kommer från, kan butiken inte svara, handla någon annanstans. Dun som biprodukt är det du vill ha, dun från gäss som slaktats för att bli mat, deras dun är vad man ska använda. Har du jackor, kuddar och täcken fulla med dun, vårda dem lite extra så de räcker länge, det är också ett sätt att visa de djur som mist livet under vidriga former en sorts respekt.

Hörde du förresten om hunden som bands vid ett träd utanför en ort i länet, där stod den i två veckor, slet och drog, försökte komma loss. Två veckor, sedan hade den svultit ihjäl. Men det är inget polisen bryr sig om, de vet vem kvinnan som ägde hunden är, hon borde straffas men polisen tar inte tag i fallet. Visst, polisen har viktigare saker att göra, människor ska alltid gå före djur men hur långt ner i alla pappershögar ska fallen där människor beter sig vidrigt mot djur få hamna?

En människa som kan misshandla och plåga djur saknar empati, vett, sans och respekt. Steget från att misshandla ett djur till att plåga en annan människa är inte stort. Barn som torterat djur växer inte sällan upp och beter sig lika illa mot andra barn och senare mot vuxna. Det är viktigt att det vi kallar ordningsmakten faktiskt statuerar exempel och visar att samhället inte accepterar den här sortens beteende.

Det är lätt att skaffa ett djur, kanske för lätt, bestämmer man sig att man inte kan eller vill fortsätta ta hand om ett djur finns det humana sätt att ändra situationen. Ta dig den tiden och den kostnaden.

Tack och lov har jag börjat tro lite på karma, att what goes around comes around. Respekterar du inte andra får du förr eller senare en rejäl skopa tillbaka. Det tycker jag att kvinnan som lät sin hund svälta ihjäl ska tänka på. Jag hoppas också att jag aldrig stöter på henne i något sammanhang, för då ska hon få se på rejäl skopa! Jag hoppas också att Gävle eller Sandvikenspolisen gör en uppryckning och visar att detta inte får hända igen. Ryktet säger att kvinnan bor i Ockelbo, vi börjar ringa in henne…

Du hade kanske hoppats på en munter krönika, det får bli en annan gång. Jag är så arg, ledsen och bedrövad över hur vi beter oss. Kanske håller du med. I går var det alla hjärtans dag, du kom väl ihåg både stora och små kärlekar? Hunden Alice leker fortfarande med den nya uppsättningen bollar och hon gör inte annat än öser kärlek tillbaka!

TITTI SCHULTZ

Mer läsning

Annons