Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DVD-tips: Bernie

/

Jack Black, mest känd från ”School Of Rock”, är sannerligen en rolig figur. Men inför den här filmen ställde jag mig frågan: kan han verkligen kombinera rollen som lustigkurre och det allvar som det är att bli anklagad för mord i den lilla Texas-staden Carthage?

Annons

Svaret får väl var och en av betraktarna själva avge, men i mitt tycke funkar det ganska bra och ärligt talat är greppet att kombinera komedin med dramat och thrillergenren inte särskilt unikt, snarare tvärtom i denna verklighetsbaserade berättelse som varvas med intervjuer med folk som kände de inblandade. Komedin är svart, humorn är gravallvarlig.

Ett lik tillhörande 81-åriga miljonären Marjorie Nugent obduceras och misstankarna faller på en av hennes vänner, den genomhygglige Bernie. Han är den omtänksamme begravningsentreprenören som tar hand om både levande och döda. Han leder stadens teatergrupp och är, minst sagt, populär ute bland medborgarna. Särskild var relationen med den mördade Marjorie även om det började knaka i fogarna när den gamla kvinnan krävde alltmer av Bernie. Men han gillade att spendera pengarna hon öser över honom och när han sedan råkar ta livet av henne kommer han på idén att låta befolkningen i stadentro att hon fortfarande lever.

Linklater, som för övrigt har sina rötter i Carthage, gillar uppenbarligen att arbeta med herrar Matthew McConaughey (känd från ”The Lincoln Lawyer”) och Jack Black. De gör honom knappast besviken här heller, även om det är en gammal dam som praktiskt taget stjäl showen. Shirley MacLaine har jag alltid gillat och hon är lika briljant som någonsin tidigare i denna roll som den stenrika änkan Marjorie Nugent.

En något udda film som lever på dess karaktärer.

Stefan Andersson, nöjesredaktör

Mer läsning

Annons