Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologisk ko har krav på maten

GÄVLEVad är egentligen skillnaden mellan en Krav-ko och en konventionell mjölkko?Gefle Dagblad reder ut begreppen tillsammans med Krav-bonden Birgitta Olsson.

Annons
Kalven stannar
När en Krav-kalv föds på gården Olofsborg utanför Hedesunda får den stanna hos sin mamma och dia henne i en vecka. En vanlig kalv hade direkt förts bort till en kalvavdelning.
- Krav har som regel att kon ska gå fyra dar med kalven, vi försöker låta dem gå något längre, säger Birgitta Olsson.
Sedan får kalven sällskap med andra kalvar i en egen avdelning av ladugården.
För att kalven ska behålla ett normalt sugbeteende matas de ur hinkar med en spene som liknar mammans. Även det ingår i Krav-reglerna.

Mjölk i tre månader
De fortsätter att dricka sötmjölk i ungefär tre månader, jämfört med två månader för en vanlig kalv. Sedan väntar vuxendieten.
Kalvarna flyttar då och då tillsammans med sina jämnåriga kompisar till allt större bås och större hagar. Krav-reglerna säger att de måste få gå i flock. Och hela tiden har de det ombonat med torrt och mjukt strö på golvet.
När de sedan är vuxna och får sin första kalv upprepas proceduren, därefter blir de själva Krav-mjölkkor.
- Minst hälften av det korna äter ska vara ensilage eller hö, säger Birgitta Olsson.

Korn, havre och ärter
Resten av maten är korn, havre och ärter som är odlat på gårdens Krav-godkända åkrar (Där får man inte använda bekämpningsmedel eller konstgödsel). Endast fem procent av det som kossan äter kommer utifrån.
- Det brukar vara lite kraftigare foder med mer proteinenergi. Men 2005 ska fodret vara helt Krav. Det här är bara en övergångsperiod, säger Birgitta Olsson.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons