Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin gör redan det hon vill

/
  • Foto: GUN WIGH Tvilling. Elin Blomfeldt fyller 18 år på söndag. Men lika odramatiskt som det är att vara tvillingsyster är det att bli myndig.

BJÖRKE
Elin Blomfeldt fyller 18 år på söndag. Men lika odramatiskt som att vara tvillingsyster, känns det att bli myndig. Elin gör redan allt hon vill.

Annons
Hennes största passion i livet är att åka skidor på längden. Precis som sin syster, går hon på skidgymnasiet i Sandviken. Men förutom deras gemensamma intresse för skidåkning, är det inte mycket som är lika. Storasyster Johanna är både längre och ljusare än Elin och de har helt olika killsmak. Och Johanna ville absolut inte vara med i tidningen.
- Jag som alltid har trott att det är hon som är den tuffaste av oss, säger Elin. Men jag kanske har haft fel där.
Hur ska du fira din födelsedag?
- Morfar har precis fyllt 70 år så vi ska åka bort med hela släkten. Vi åker till Åland och firar alla tre på samma gång. Vi blir tretton personer sammanlagt, lika många som mitt födelsedatum. Vi har rest så många förut, till Skiathos i Grekland. Det är jättekul för man kan hänga på de andra familjerna om de gör något roligt. På Ålandsbåten ska jag äta god mat och köpa mycket godis. Jag gillar godis.
Vilken sort?
- Mest choklad och lakrits, men också gelégrejor. Det värsta är att det alltid tar slut innan man är hemma igen. Det räcker aldrig så länge som man har tänkt.
Har du någon önskepresent?
- Jag har haft svårt att komma på något över huvud taget, bara småsaker. Men en teve önskar jag mig, en som är bättre och nyare än den jag har.
Vad gör man på ett skidgymnasium?
- Vi lär oss om valla och åker skidor, mest i Högbo. Vi läser också fysiologi, till exempel om hur musklerna är uppbyggda och hur man stretchar. Jag har åkt skidor lika länge som jag kunnat gå, men jag började inte satsa och tävla förrän jag var 13. Min klubb är GSK, Gävle skidkamrater.
Vad gör du på fritiden?
- Det blir mycket skidor. Tävlingarna tar upp hela säsongen, det är tävlingar nästan varje helg både lördag och söndag. Jag var i Jönköping på SM tidigare i vinter. Då kom jag 32:a av 70 på tio kilometer fristil och 35:a av 60 på fem kilometer klassisk. Annars träffar jag kompisar och min pojkvän Pontus den tid som blir över. Vi brukar ha videokvällar eller gå på fest.
Läser du böcker?
- Ibland, när jag hinner. Trilogin om härskarringen var väldigt bra. Jag tycker om när man sugs in i en bok och nästan inte kan lämna den. Det ska vara spännande och hända mycket.
Har du någon förebild?
- Bente Skari från Norge skulle kunna vara en förebild. Vi har ju inga bra svenska tjejer och hon är fruktansvärt överlägsen. Hon tränar lika mycket som killarna. När de andra tjejerna går in, stannar Bente och tränar en timme till. Jag har inte tid att träna hur mycket som helst än, men jag ökar för varje år. Jag var i Falun i mars när det var världscupsavslutning och då såg jag Bente där.
Har du några yrkesplaner?
- Jag funderade på arkeolog förut. Men så testade jag det förra sommaren och det var hemskt tråkigt. Jag fick gräva i Stigen i Sandviken. Nu har jag ingen plan alls, efter gymnasiet vill jag bara jobba lite så kommer jag nog på vad jag vill göra.
Hur känns det att vara tvilling?
- Det är inte lika kul som folk tror. Det är inte alls så att det alltid finns någon som man kan göra allt med. Vi är väldigt olika personer. När vi var yngre lekte vi mycket med varandra, men nu är vi mera som vilka syskon som helst. Vi har väldigt olika killsmak också och det tycker mamma är bra.
Finns det några nackdelar?
- Lite jobbigt är det ibland när alla frågar hur Johanna mår, i stället för att fråga hur det går för mig.
Har du humor?
- Jag brukar skratta mycket men jag har ganska sjuk humor. Jag skrattar ofta åt konstiga saker.
Trivs du i Björke?
- Jadå, det är inget fel på Björke. Det tar bara mellan 15 och 30 minuter med bussen från Gävle och det är lugnt och skönt och tyst där. Men det finns inga skidspår, det är för platt för det.
Vad skulle du ändra på om du kunde?
- Då skulle jag ta bort hösten och gå direkt från sommar till vinter. Jag gillar inte när det regnar och blåser, men jag älskar snö.

HELEN GRANDITSKY

Mer läsning

Annons