Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av fem läkare utbildad utomlands

Landstinget fortsätter att värva läkare utomlands. I dag har Gävleborg den största andelen utlandsutbildade läkare i hela landet.

Annons

Enligt statistik som nyhetsbyrån Siren beställt från Socialstyrelsen blir de utlandsutbildade läkarna i Sverige alltfler.

Det rör sig främst om läkare från andra länder som av olika orsaker söker sig till Sverige men också om svenskar som utbildat sig till läkare utomlands. Drygt en av fem läkare i Sverige är i dag utbildad utomlands.

Allra högst andel utlandsutbildade läkare – 32 procent – har landstinget i Gävleborg. En orsak till det är att landstinget sedan länge satsat hårt på utlandsrekrytering i syfte att lindra den egna läkarbristen.

För några år sedan genomfördes stora värvningskampanjer, bland annat i Tyskland. Numera sker rekryteringen i mindre skala. Cirka 15 utländska läkare per år får jobb i landstinget på detta sätt. Läkarna kommer från flera olika europeiska länder, bland andra Ungern, Rumänien, Lettland och Polen.

Rekryteringen sker via ett företag som svarar för att läkarna och deras familjer utbildas i svenska och förbereds för sin vistelse i Sverige. Landstinget får betala 320 000 kronor per läkarfamilj som värvas.

Oftast fungerar de utländska läkarna bra, enligt Ingela Kofoed Pedersen, kompetensförsörjningsstrateg på landstinget i Gävleborg.

– Det medicinska är inget problem, de här läkarna är lika kompetenta som våra. Det som kan ställa till svårigheter är språket, säger hon.

För att kommunicera med patienter räcker det inte med att kunna de medicinska termerna, man måste klara vardagssvenskan också. Läkarna får därför numera uppföljande svenskundervisning även sedan de börjat jobba i Gävleborg.

– Vi vet hur mycket språket betyder och lägger mer krut på den delen i dag jämfört med tidigare, säger Ingela Kofoed Pedersen.

Mer läsning

Annons