Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av tre fullföljer inte behandlingen

/
  • Ingela Palmqvist fullföljde den femåriga medicineringen och har sluppit återfall i bröstcancer. Men många andra patienter gör det inte, bland  annat på grund av biverkningar.
  • – Det är tänkbart att några får återfall i cancer på grund av de inte tar medicinen som det var tänkt, säger Johan Ahlgren, verksamhetschef för onkologkliniken i Gävle.

Medicinen minskar risken för återfall i bröstcancer. Men nära en av tre patienter fullföljer inte behandlingen, visar en ny studie.

– Det är svårt att förstå att så många hoppar av, de tar ju ändå en risk, säger Ingela Palmqvist som överlevde sin bröstcancer.

Annons

Ingela Palmqvist, 51 år, i Gävle är en av cirka 240 kvinnor i Gävleborg som årligen får diagnosen bröstcancer. Hon fick sitt cancerbesked i mars 2004. Det blev början på en tuff resa med operation, cellgifter och strålbehandling. I dag är hon sedan tre år tillbaka friskförklarad.

– Jag tänker inte längre på att jag haft cancer. Jag har lagt det bakom mig, säger hon.

För att cancern inte skulle komma tillbaka fick Ingela Palmqvist under fem år ta Tamoxifen, ett läkemedel som minskar halterna av östrogen. Den tumör hon hade var av en typ som är hormonkänslig och beroende av kvinnliga könshormoner för att växa. Två av tre bröstcancerpatienter har den cancerformen. Genom att minska hormonproduktionen minskar man risken för de här patienterna att få ett återfall i cancer.

I Gävleborg handlar det om minst 150 kvinnor som årligen ordineras antihormonell behandling. Men det är långt ifrån alla som tar medicinen som de ska under alla fem åren. En ny svensk studie visar att drygt 30 procent inte följer ordinationen eller slutar helt.

– För mig var det självklart att ta medicinen hela tiden. Jag hade inga större besvär med biverkningar och hade stort stöd från vänner och familj hela tiden. De som slutar kanske gör det för att de är ensamma och inte har någon som stöttar dem, säger Ingela Palmqvist.

Som bröstcancerpatient är det en stor omställning när den akuta behandlingen på sjukhus avslutas och man ska börja medicinera på egen hand, menar hon. På sjukhuset känner man sig omhändertagen och skyddad. Hemma är man utlämnad åt sig själv. Risken finns att man med tiden tappar motivationen att fortsätta medicinera.

Johan Ahlgren, cancerläkare och verksamhetschef vid onkologkliniken i Gävle, är en av dem som står bakom studien. Han håller med om att resultatet på sätt och vis är förvånande. Den som haft en så allvarlig sjukdom som cancer borde väl göra allt för att undvika att få den tillbaka, kan man tycka. Att avstå från behandlingen medför onekligen en ökad risk.

– Det är tänkbart att några får återfall på grund av de inte tar medicinen som det var tänkt, säger han.

Samtidigt finns det rimliga förklaringar till att vissa patienter väljer bort medicineringen, betonar han.

– Den viktigaste orsaken är biverkningar. Vissa upplever dem som så svåra att de inte känner sig motiverade att fortsätta behandlingen.

Svettningar, sömnsvårigheter och ledbesvär kan förekomma i olika grad. Vissa patienter får också gynekologiska besvär, till exempel flytningar och torra och sköra slemhinnor.

Det finns i dag två typer av antihormonell behandling. Den som mår dåligt av den ena typen kan efter läkarkonsultation prova att byta till den andra, menar Johan Ahlgren.

– Det viktiga är att patienten inte bara slutar ta sina tabletter utan först hör av sig till oss så att vi får informera ordentligt om riskerna och diskutera vilka alternativ som finns. Den som sedan ändå vill avbryta behandlingen har gjort ett välinformerat val och det får man respektera, säger Johan Ahlgren.

Onkologkliniken har på senare tid infört en rutin som underlättar för patienter att ta kontakt och få stöd under behandlingens gång.

Studien visar dock att kliniken behöver göra mer för att informera patienter om nyttan med de antihormonella läkemedlen, anser Johan Ahlgren. Det går aldrig att få alla att till hundra procent följa ordinationer men det går att komma längre än i dag. Till exempel bör ansträngningar göras för att bättre nå fram till utlandsfödda kvinnor som, enligt studien, följer ordinationer sämre än svenskfödda.

Den förebyggande medicineringen minskar risken för återfall i bröstcancer med 10–20 procent. Kostnaden för behandlingen ligger på cirka 3 000 kronor per patient. Det är småpengar i förhållande till vad det kostar att behandla cancer, menar Johan Ahlgren.

– Varje förhindrat återfall i cancer är ett minskat lidande för den enskilde och en vinst för samhället, säger han.

Mer läsning

Annons