Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En flickdröm

Annons
Ändå sedan Nanna Jansson,18, började spela hockey med killarna har hon haft OS sommål.

Nanna Jansson går sista året påidrottslinjen speed på Borgarskolan. Hon är en ovanligtjej eftersom hon spelar hockey och är med i damlandslaget.I fredags åkte hon till Salt Lake City med landslagstruppen.Nanna berättar att det är en långsiktig satsningsom ligger bakom OS-uppdraget.

Hur fick du veta att du blivit uttagen?

- Det skulle komma ett besked den 9 januari. Precisdå var vi och spelade en match i Eckerö. LandslagscoachenChristian var där och han pratade med mig efteråt ochsa att jag kunde packa väskan. Då blev jag riktigtglad. Mormor och jag grät glädjetårar efter beskedet.

Är det en dröm som går i uppfyllelse?

- Ja, det har varit en dröm ända sedanjag var liten när jag spelade med grabbarna hemma påhockeyplan. OS är ju det största.

Vad säger dina föräldrar?

- Mamma och pappa är jättestolta. De skasitta uppe och kolla på teve alla dagar och spela in påvideon.

Var ska ni bo?

- Vi ska bo i OS-byn som alla andra. Den ligger centralti Salt Lake City. Ishallen ligger cirka en timme från byn,så vi åker buss tillmatcherna.

Vilka ska ni spela mot?

- I gruppspelet ska vi möta Ryssland, Kanadaoch Kazakstan. De två första går till semifinaloch resten får spela placeringsmatcher.

Jag har hört att det inte gått såbra i träningsmatcherna?

- Nej, men vi har valt att spela mot de bästanationerna, USA, Kanada och Finland. Vi har haft småmatcheri matcherna som att till exempel vinna tekningarna. Fast vi harförlorat. Men vi har gått framåt. Man hade kunnatspela mot Kazakstan och vunnit med hur mycket som helst, men dåutvecklas man inte lika mycket som när man möter ettbättre lag.

Är du rädd för något attentatmed tanke på det som hände 11 september?

- Jag har tänkt på det, det kan jag inteförneka. Men säkerheten har höjts så passmycket så jag tror inte att något kan hända.Vi har inte pratat om det i laget men jag tror att tankarna finnshos alla.

Hur länge har du spelat?

- Sedan jag var sju år. Det var min kusin somär tio år äldre än jag som fick mig att börjaspela hockey. Jag följde med honom och kollade när hanspelade och jag tyckte att det såg väldigt roligt ut.I skolan fick vi ett papper som gjorde reklam för en hockeyskolaoch då ville jag vara med. Jag var ensam tjej när jagbörjade spela hockey.

Hur länge kan man spela med killarna?

- Killar kan du spela med till 13-14 årsåldern.Det är då de flesta tjejerna börjar gå övertill damlag. Då blir det för tufft att spela med killarna.

Hur vanlig är damhockey?

- Det finns cirka 2 700 tjejer som spelar hockeyi Sverige. Man hoppas att det ska gå så bra i OS attfler tjejer börjar spela. Det pågår ständigten utveckling.

I vilket lag spelar du?

- I Brynäs damlag, så klart. Vi ärcirka 20 tjejer som är med, men det är bara 12-15 spelarei varje match.

Har du någon idol inom damhockeyn?

- Det är tre i landslaget, Maria Rooth och ErikaHolst, som gått på college i USA och är väldigtduktiga samt Kristina Bergsstrand, som är en gammal "räv".Hon är 38 år och är jäkligt duktig, tyckerjag. Det är jättebra att det är både ungaoch äldre spelare, man lär sig jättemycket pådet och det blir mer ordning.

Får ni tackla varandra?

- Nej, tacklingar är förbjudet. En annanskillnad jämfört med killarna är att vi har helvisir.Jag antar att reglerna är annorlunda för oss tjejereftersom det är så spridda åldrar mellan oss.

Hur har det varit att på i speedklassen påBorgis?

- Det har varit tre underbara år. Vi har jättebragemenskap och väldigt roligt. Det kommer att bli svårtatt skiljas. Det blir nog tårar.

Vad är dina framtidsplaner?

- Jag tänkte börja fundera på detnär jag kommer hem, vi får se hur man mår då.Jag har fått anbud från college i USA men jag kännermig inte mogen för att flytta än. Men jag kommer attfortsätta att utveckla mig inom hockeyn.

Är du en pojkflicka?

- Ja, det är jag väl. Håller manpå med hockey så är man det. Jag har alltid variten pojkflicka och varit ute med grabbarna på planen. Jaghade mest bilar när jag var liten, jag och morfar hade garage.

Din högsta önskan?

- Min högsta önskan just nu är attvi ska ta en medalj, valören på den spelar mindre roll.Att man få vara frisk och att min familj får måbra.

MARIA HAMMARBERG
bt-reporter

Mer läsning

Annons