Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En försmak av vår och sommar

/

När detta skrivs är det drygt ett dygn innan Vasaloppet startar. Det är ett blåsigt Stockholm med snö i luften. Ändå är det vår och sommar i sinnet på ”Allt för Sjön” i Älvsjö.

Annons

Att det är lågkonjunktur som känns av i flera branscher och att man dragit in ett par hål i svångremmen märks kanske, men det finns ändå mycket att upptäcka på den 78:e båtmässan.

Classic Boat Show kör i år, Plastic Fantastic, riktigt kul med fina gamla fina, härliga -50 -60 -70-tals plastbåtar. Där finns också träbåtar, jag intresserade mig mest för 100-årsjubilerande Stjärnbåten som det fanns ett tjugotal av på Storsjön när jag var liten grabb. Tyckte den var grymt stor och fin på sextiotalet. Jag hittar 411 Labben på mässan, en pärla, byggd 1956 på Moranäsvarvet och döm om min förvåning när jag ser att den en gång ägdes av chefsingenjör G Wendt i Sandviken. Den som renoverade Labben är nuvarande ägaren Jan Göransson. En gång plöjde Labben kanske i Storsjöns vågor i kappseglingar arrangerade av 100-årsjubilerande Sandvikens Segelsällskap. Vaggan båten står i är byggd av Fredrik Eriksson också gammal sandvikare. Otroligt häftigt. Det var värt hela mässbesöket. Ålands monter var som vanligt inbjudande, man bjöd på öl från Stallholmen med gott tilltugg. I sommar lovar de att ha säl och skarv på menyn. Det måste jag bara prova.

Finnarna satsar på båtar, de har lagt beslag på 3 000 kvadratmeter i A-hallen. En 32 fots katamaran som visades upp är den snabbaste segelbåten på mässan. Den ligger bredvid den långsammaste båten, Sven Yrvinds TEN. Med den ska Sven segla jorden runt på 600 dagar non stop med 400 kilo mat och 100 kilo böcker. Det tror jag att han fixar. Sven är problemlösaren nummer ett. Han undrar över saker och vänder och vrider problemet till han hittar en bra lösning. Det går inte, finns inte. ”Ett fåtal element ger många möjligheter, vetdu”, säger Sven. ”Man kan placera sex personer kring ett middagsbord på 720 olika sätt, vetdu. Med 24 personer ökar antalet kombinationer till sex gånger tio upphöjt till tjugotre, vetdu”. Sån’t går Sven och funderar på. Ja… han behöver nog inte ha långsamt på sin 600-dagarssegling.

Lehr visar upp en gasdriven utombordare. På tredje rycket i startsnöret gick motorn igång i inomhushallen. Luktade lite som när ismaskinerna kör omkring i Läkerol Arena. Kostnaden att köra på gas ska bli densamma som med bensin tror återförsäljarna.

I Stockholms skärgård satsar man på hamnar för nybörjare i sommar. Där ska man få göra bort sig utan att få höra råa garv från gamla sjöbjörnar. Bra idé.

Ja… det finns mycket kul att se, vackraste båten en italiensk Riva trailas fram av en elegant Aston Martin. Störst på mässan en 54 fots Delta på 14 ton.

Gävle och Jungfrukusten var med på mässan och vad säger man om den montern… ingenting. Det blir bäst så.

Mer läsning

Annons