Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hamburgare som smakar succé

/
  • Flippin Burgers ligger i en gammal mejeributik med inredning från Blocket och grislampor av plåt.
  • Det spelar ingen roll om det är helg eller vardag, varje kväll är det lång kö innan de öppnar.
  • ”Bara kött, bröd och ost, som det en gång var tänkt!”
  • ”Vegetarianer ska också få äta goda hamburgare.”
  • ”Vi kom precis rätt i tiden och fyllde ett tomrum som fanns.” Joacim är nöjd restaurangchef på ­Flippin Burgers i Stockholm.
  • Fin löpsedel i baren.
  • Köttet mals i tjocka strån och skärs så att fibrerna kommer uppåt. Resultatet blir möra hamburgare som faller isär när man tar en tugga. Brödet ska motstå köttsaften och samtidigt behålla konsistensen.

Joacim Leijding-Hedlund från Gävle är restaurangchef på nya succé-haket Flippin Burgers på Kungsholms strand. Stället som har gjort Stockholmarna lyckliga genom att servera kvalitetshamburgare med en historia.

Annons

Det spelar ingen roll om det är helg eller vardag, varje kväll är det lång kö utanför restaurangen.

– Det är det som är så roligt här, säger Joacim. Det behöver inte vara helg för att folk ska gå ut och äta, man gör det alla dar i veckan.

Joacim kom tidigt med på projektet. Flippin Burgers ägs av Jon Widegren som också kommer från Gävle. Deras flickvänner kände varandra och de hamnade på samma fester. När Joacim fick höra om Jons projekt att hitta den perfekta hamburgaren tyckte Joacim att idén var lysande. Han har alltid älskat hamburgare, och kanske ännu mer nya utmaningar.

– ”Du kommer att behöva en restaurangchef”, sa jag till Jon. ”Och du kan betala när du får råd.”

Han lyckades med sin övertalning och i dag är båda glada över det. De öppnade i slutet av mars och det blev en anstormning från första dan. Smått kaotiskt till och med, när en och samma person skulle sköta flera uppgifter samtidigt; ta emot beställningar, göra milkshakes och servera. I dag är de åtta som jobbar och restaurangen är ständigt fullsatt.

Vad är hemligheten?

– En kombination av saker, säger Joacim. Vi kom precis rätt i tiden och fyllde ett tomrum som fanns. Hamburgerkulturen i Sverige har varit ”fryspuckar” hos kedjorna och sportbarerna. På senare tid har man kunnat få en hamburgertallrik på finrestaurangen också men då blir miljön fel. Vi erbjuder riktigt bra hamburgare till en vettig summa pengar i en skön miljö.

Flippin Burgers ligger i en gammal mejeributik med kakel på väggar och golv och det gamla hyllsystemet kvar. Väggarna är fulla av fotografier från små hamburgerhak i USA. Bilder från Jons resa när han gjorde research.

– I USA finns det småhak överallt med gubbar som står i en lucka och steker hamburgare av lokalt kött. I Sverige handlar det mest om vilka tillbehör man har, men egentligen är det tvärt om. Det behövs inte mer än bra kött och bröd.

I Joacims hamburgare är det högrev och bringa av gräskött från frigående svenska kor. De har tre leverantörer för tillfället och maler varje dag hos grannen som är slaktare.

– Leverantören i Varberg har en häftig ranchuppfödning där korna går ute och slaktas utan stress, berättar han. Ägaren har stenkoll och lockar lugnt och snällt på korna när de ska till slakt. Han behöver aldrig dra eller tvinga iväg dem, det har jättestor betydelse för kvaliteten.

Färsen är både fetare och grövre än den som finns i affären. 20 procents fetthalt och mals i åtta millimeter tjocka strån. Stråna läggs ut på längden och skärs i bitar som lindas med tryck, ungefär som tajta spagettipaket. Sen skär man tjocka skivor och får köttpuckar med mycket luft och alla fibrer uppåt. Resultatet blir köttiga och möra hamburgare som faller isär när man tar en tugga.

Brödet är framtaget med samma omsorg. Av vete som bakas på nobelbagaren Magnus Johanssons bageri. När Joacim trycker ihop den runda bullen med tummen reser den sig som en tempurkudde.

– Brödet måste motstå köttsaften och samtidigt behålla konsistensen. Nybakat varje dag förstås.

När Joacim växte upp var hans mamma restaurangchef på Folkets hus och Estraden i Gävle och han började jobba hos henne när han var femton. Han fortsatte varva olika jobb med resor och studier och hade precis kommit hem från Australien när hans vägar korsades med Jons. Då hade han jobb på Spendrups men insåg att det här var ett tillfälle som han inte ville missa.

– Jag sa upp mig för att få vara med från början, så det var en chansning för mig också. Men det är det som är så roligt, att få vara med om att starta något helt nytt.

Inredningen är enkel med återanvända grislampor i plåt och stolar och bord från Blocket. Till och med borden har en historia. De har stått på LV-baren i Gävle och det var Joacims mamma som köpte in dem för cirka 25 år sen.

Nu äter han hamburgare varje kväll och han tröttnar aldrig. Det händer att han tar en vegetarisk, men dubbel med ost är favoriten. Nästa steg i projektet är inte bestämt.

– Vi vill skynda långsamt och är glada om det här rullar på. Men visst, ett till litet hak skulle vara schysst. I så fall skulle vi köra ”sliders” där. Det betyder småhamburgare på 50 gram. Munsbitar som bara glider ner.

Mer läsning

Annons