Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En historia om löpning – eller?

/

Jag är inte särskilt intresserad av sport. Den historia jag nu ska berätta handlar dock om sport. Om löpning för att var exakt.
Eller?

Annons

Förr ansågs drömmilen var den magiska gränsen inom löpning. Att klara drömmilen innebar att man sprang 1609 meter – det vill säga en engelsk mile – under fyra minuter.

Under 1900-talets första halva var det många som försökte men ingen var så nära som Gunder Hägg var 1945. Då sprang han den engelska milen på nesliga 4.01,4.

Hans slog förvisso världsrekordet i det loppet men ändå. 1,4 sekunder ifrån drömmilen?! Gunder var inte nöjd.

Gunder Hägg får ett tag efter loppet läsa i en tidning att det är fysiskt och biologiskt omöjligt att springa loppet snabbare än vad han själv har gjort. Detta gör naturligtvis att han ger upp och andra löpare slutar också försöka. Faktum är att minst sju experter går ut i olika internationella tidskrifter och hävdar att den mänskliga kroppen helt enkelt aldrig kommer kunna springa fortare än vad Gunder Hägg redan gjort.

Drömmen om drömmilen var kanske bara en dröm?

I nio år händer sedan ingenting. I nio år.

Tills den brittiske löparen Roger Bannister dyker upp på arenan. Eller dyker upp? Han var i faktiskt i slutet av sin löparkarriär men han var klok nog att inte lyssna på experterna.

1954 springer han därför den historiska drömmilen. Han springer alltså de 1609 metrarna på 3.59,4 minuter. En prestation såklart, som känns extra fin då Roger Bannister än i denna dag alltid uttrycker sig ödmjukt om sin bragd. Jag var rätt man på rätt plats i rätt tid. Typ.

Bannisters makalösa lopp är trots allt inte det märkligaste i denna historia. Det märkliga är i stället vad som händer efter det att han sprungit drömmilen. Inom loppet av två år gör nämligen inte mindre än 50 löpare om prestationen och springer alltså 50 nya drömmil. Efter nio år av misslyckande börjar alltså löparna klara av drömmilen.

Det svenska rekordet nu är på 3.54,45 och sattes 1975 av Anders Gärderud. Världsrekordet är 3.43,13 och innehas av Marockanen Hicham El Guerrouj.

Den historia jag nyss berättade handlade om sport. Om löpning för att var exakt.

Eller?

FREDRIK NILSSON

Mer läsning

Annons