Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En idrottsfamilj med späckat schema

/
  • Foto: NICK BLACKMON Idrott har hög prioritet hos familjen Dahlgren/Östlund bara för att det är så kul. Kalle, Lasse, Erik, John och Axel spelar hockey och fotboll. Dessutom löptränar de. Mamma Birgitta har tidigare spelat fotboll och volleyboll men sköter numera markservicen. Pappa Peter har tidigare spelat hockey men är nu tränare för några av sönerna. Saknas på bilden gör äldste sonen Pär.

Aktivitetsbidraget halveras. Ungdomsidrotten pressas ytterligare.
Utan bingolotto, ideellt arbetande ledare och uppoffrande föräldrar skulle det inte gå.
Möt familjen med sex pojkar där alla idrottar.

Annons
Intresset kräver tid, pengar, planering och en mamma som gillar att tvätta träningskläder.
Peter Östlund öppnar dörren till uthuset. I ett hörn står en hel hög med hockeyklubbor. Motsatta sidan är täckt av hyllor.
- Vi satte upp en hylla för varje barn, berättar Peter och visar runt.
Han och hustrun, Birgitta Dahlgren, har sex söner som alla idrottar. Alla spelar hockey och fyra av dem spelar dessutom fotboll och friidrottar.
Hyllorna är fulla av sönernas idrottsutrustningar. Där finns skridskor, underställ, hjälmar, löparskor, fotbollskläder och allt annat som hör till. Tre av grabbarna har sina hockeytrunkar på ishallen, de andra förvarar sina hemma.
Idrott har hög prioritet hos familjen Dahlgren/Östlund.
- Men skolan går först, säger Birgitta bestämt medan hon dukar fram saft och bullar i köket i huset i Mackmyra.
- Som tur är tycker alla pojkarna om skolan så det är inga problem, tillägger hon.
På en vägg i köket sitter en stor almanacka. Där skriver hon upp alla träningar, matcher, tävlingar, möten, kvartssamtal och tandläkarbesök så fort hon får veta om dem. Bladet för september är fulltecknat. Det är bara en dag, en onsdag mitt i månaden som bara har en enda anteckning.
- Ja, jag vet inte vad som hände där, säger hon och skrattar.

Idrott har hög prioritet hos familjen Dahlgren/Östlund. Det är mer än man kan säga om kommunens prioritetsordning.
- De på kultur och fritid prioriterar ungdomsidrotten men inte politikerna totalt. De tycker nog att de gör det, men halverar man aktivitetsbidraget så....Men valet var att lägga ner en idrottsplats eller dra ned på bidraget, säger Jan Widell som är chef för idrott och friluftsliv.
Från och med den här månaden sänks aktivitetsbidraget från 6 kronor och 50 öre till 3 kronor per aktivitet och barn. En sänkning som kommer att bli kännbar för klubbarna.
Jan Widell tycker det är jobbigt att hela tiden jaga pengar och kostnader men trots den ständigt dåliga ekonomin tror han på ungdomsidrottens framtid.
- Idrottsrörelsen måste gå ihop och bli motpart mot politikerna. De måste samarbeta för att bli hörda.

Kanske är det möjligt. Flera av klubbarna behöver lokaler för att kunna utveckla sin sport. Gävle GIK är ett exempel. Innebandyn har vuxit lavinartat de senaste tio åren men all träning för ungdomarna sker i gymnastiksalar, de flesta utan sarg. Det är svårt att få tiderna att räcka till. Klubben önskar sig en hall de kan dela med basket, pingis och andra sporter och idrotter.
Brynäs IF fotboll har ingen inomhushall och saknar såväl grus- som konstgräsplan.
GIF friidrott behöver någonstans där löpträningen kan hålla till vintertid. Sätra hockey är ytterligare ett exempel. Sätra blev lovade en ny anläggning bakom Gavlerinkens B-hall. Dessutom skulle en konstgräsplan anläggas.
- Kommunen hade 14 miljoner klubbade och klara men så kom besparingarna, inte på investeringen utan på driftskostnaderna, säger Lasse Öberg, sportansvarig, vice ordförande och tränare i IK Sätra.
Men lite bättre kommer klubben att få det framöver. Under 2004 ska det bli tak över ishallen på Nynäs och konstgräs på Träffen IP. Men det är också den enda större investering kommunen kommer att göra inom överskådlig framtid.
- Annars är det inget som är positivt. Det ser mörkt ut, suckar Jan Widell.
Han är kritisk till att föreningarna får hjälpa kommunen med drift i stället för att sköta det de ska.
- Vi ska inte lämna över ansvaret som vi gör idag.
Brynäs fotboll vet vad det handlar om. Deras kassör fick legionärssjukan för två år sedan. Duscharna i omklädningsrummet var boven. Föreningen fick själv betala för att åtgärda problemet och betalar också för luftning av planer, jord, frön och så vidare. Kanslisten och allt-i-allon, Toni Karlsson, har på eget initiativ och helt gratis lagat staket och målat runt planerna på Måsberget.
- Det tjänade vi in en halv miljon på, säger han och visar runt på den välskötta anläggningen.
Efter två och ett halvt års väntan fick Brynäs en gräsklippare som någon form av kompensation för det jobb Toni gjort.

Hos Gävle ponnyklubb har det funnits utbyggnadsplaner sedan mitten av 80-talet och kommunen har satt av ett antal miljoner.
- Men pengarna försvann visst till annat, säger ridskolechefen Anita Engholm och tummar på den tjocka pärmen med anmälningar från alla dem som skulle vilja rida men ännu inte fått plats.

Alla barn och ungdomar borde ha rätt och möjlighet att idrotta och sporta. Det finns många förtjänster att göra på det, vilket förhoppningsvis föräldrarna inser även om politikerna inte gör det.
Jan Widell menar att politikerna inte ser ungdomsidrotten som en förebyggande verksamhet.

För pojkarna Dahlgren är det inte drömmar om att bli löparstjärnor eller hockeysproffs som driver dem. Det är enklare än så.
- Det är kul, konstaterar de.
Men för att få delta i idrotten krävs ofta mer än bara en betald medlemsavgift. Speciellt inom hockeyn är det en ständig jakt på istider och pengar.
- VAIF vill att man säljer två Bingolotter per barn men vi har fått dispens. I fotbollen är de tvingade att sälja två lotter var per vecka men vi köper oss fria. Sen drar vi kundvagnar för tre lag på IKEA och sköter en cafeteria för tre lag varannan vecka. Men det är inte så betungande, tycker Birgitta.
Dessutom tränar Peter sina söner i både fotboll och hockey. Han började när Pär föddes och har fortsatt. Nu tränar han tvillingarna Lasse och Kalles lag.
Och så är det förstås det där jobbet som aldrig räknas. Idrottande ungdomar behöver massor med mat och torra kläder.
- Jag tvättar jämt, det är min hobby, säger Birgitta skämtsamt.

Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Fem olika ungdomssporter, men bekymren är de samma

FOTBOLL
Historia: Brynäs IF fotboll har funnits sedan 1912. Hockeysektionen bildades först 1939.
Antal medlemmar: 400 barn och ungdomar mellan tre och 18 år. 30 nationaliteter representerade.
Antal tränare: 35-40 men skulle behöva ungefär tio till. Därtill behövs ungefär 20 ledare.
Tränarutbildning: Nästa alla har utbildning i förbundets regi. Ett krav från föreningen.
Tränarersättning: Strumpor, shorts, t-shirts och en overall är enda ersättningen.
Medlemsavgift: 50 kronor i dag för barn upp till tio. Höjs nästa år till 100 kronor. För de äldre ungdomarna tillkommer en deltagaravgift på 200 kronor per säsong.
Bingolotto: Varje lag säljer bingolotter i en butik en eller två veckor per år.
Utrustning: Skor och benskydd kostar 200-300 kronor.

Vad skulle ni göra om klubben fick 2,6 miljoner kronor (så mycket kostar jumbotronen i Gavlerinken)?
- Vi skulle bli skuldfria, kunna öppna ett lagkonto för varje lag så det fanns pengar till minst en cup. Vi kunde utveckla föreningen, utbilda ledare och föräldrar. 2,6 miljoner är enorma pengar för oss som vänder och vrider på varje krona, säger Toni Karlsson, kanslist.

HOCKEY
Historia: IK Sätra bildades 1957. Då bestod Sätra bara av 18 kåkar mellan Joakims backe och Norra Kungsvägen. Det räckte bara till ett pojklag.
Antal medlemmar: 300 i elva lag och en hockeyskola.
Antal tränare: Varje lag har två tränare och lika många ledare.
Tränarutbildning: Alla tränare går förbundets kurser i tre steg. Ett föreningskrav. Till 99 procent består tränarna av föräldrar som själva någon gång spelat hockey.
Tränarersättning: Enda ersättningen är en overall.
Medlemsavgift: 150 kronor per familj. Deltagaravgift tillkommer. 250 kronor för hockeyskolan, 400 kronor för 11-12 år, 600 kr för 13-14 år, 800 kr för 15-16 år och 1 000 kr från 18 år.
Bingolotto: Två bingolotter per vecka. Varje lag ansvarar för en kiosk samt cafeterian under Brynäs matcher i Gavlerinken. Varje spelare med föräldrar ansvarar också för kiosken på Träffen två gånger per år.
Utrustning: Skridskor, handskar, skydd och hjälm. För ett barn kan det räcka med 2.000 kronor men för ungdomar kostar utrustningen det tredubbla.
Övrigt: Sätra håller med matchtröjor, träningströjor, byxor, damasker och målvaktsutrustning samt subventionerar klubbor. Klubben köper utrustning för 150 000 kronor varje år.

Vad skulle ni göra om klubben fick 2,6 miljoner kronor?.
- Med egen arbetskraft skulle vi få till en konstfrusen uteplan vid B-hallen för 2,6 miljoner. Det skulle gynna alla ungdomslag, säger sportansvarige Lasse Öberg.


INNEBANDY
Historia: Gävle GIK, "Godis", bildades 1906. Innebandysektionen startade så sent som 1990.
Antal medlemmar: 550 ungdomsmedlemmar indelade i 22 lag.
Antal tränare: Varje lag har minst två men de flesta har tre tränare.
Tränarutbildning: Minst två tränare per lag har så kallat grönt kort. Det är ett krav från förbundet. Det finns även en steg 1 och steg 2 utbildning som några gått. De flesta tränarna är föräldrar.
Tränarersättning: Ingen betalning. Förr fick de overaller men den förmånen är nu borttagen.
Medlemsavgift: 600 kronor per säsong, då ingår deltagaravgift och medlemsavgift. Syskon får rabatt.
Bingolotto: Alla som tränar måste sälja två bingolotter i veckan, det finns möjlighet att köpa sig fri.
Utrustning: Vanliga gympaskor med vit sula, byxor, tröja och klubba. En klubba kostar från 200 kronor. För de yngre spelarna finns ett krav på skyddsglasögon.
Övrigt: Åker lagen på cuper får spelarna betala allt själv. Undantaget är Kalle Anka-cupen för 13- och 15-åringar som klubben står för.

Vad skulle ni göra om klubben fick 2,6 miljoner kronor?.
- Vi skulle behöva en ny lokal, en representationslokal för innebandy, basket, pingis och så vidare. Helst med egen läktare. Vi skulle vilja ha bättre träningsmöjligheter. Ungdomshallen på Nynäs räcker inte. Sargen i Ex-huset är livsfarlig och måste bytas ut. Vi skulle också vilja ha en pott för cuper och kunna ge någon form av ersättning till ledarna, säger ungdomsansvarige Lasse Öbrink.

FRIIDROTT
Historia: Gefle IF grundades 1882, tio år senare arrangerades de första tävlingarna i friidrott.
Antal medlemmar: 300 ungdomsmedlemmar. 185 var tävlingsaktiva i år.
Antal tränare: 30 ungdomstränare fördelade på 13-14 grupper. I åldersgruppen 11-12 år skulle det behövas ytterligare två grupper om det fanns tränare så det räckte.
Tränarutbildning: De flesta är gamla aktiva, varvat med föräldrar. Tre fjärdedelar har utbildat sig i föreningens regi och några går kurser via friidrottscentrum.
Tränarersättning: Viss ersättning för till exempel bilresor och telefon. Dessutom klubboverall och skor. De yngre tränarna ersättas med lägre startavgift när de själva tävlar.
Medlemsavgift: 50 kronor till föreningen. Terminsavgift tillkommer på 300 eller 400 kronor beroende på säsong.
Bingolotto: Frivilligt. Den som säljer får spara en del i en egen pott till exempelvis köp av tävlingsdräkt.
Utrustning: En tävlingsdräkt kostar 350 kronor. Övrig utrustning är skor. Det finns specialskor för alla grenar. För de yngre finns spikskor från 500 kronor men för specialskor i större storlek handlar det som betydligt större summor.
Övrigt: Föreningen står för startavgiften för tre grenar vid större tävlingar och för alla starter i distriktet. Klubben ser gärna att föräldrarna är funktionärer vid cuper. De äldre medlemmarna ska helst vara funktionärer vid GD/GIF och Vårruset.

Vad skulle ni göra om klubben fick 2,6 miljoner kronor?.
- Grundplåten till en friidrottshall för GIF, VAIF och Skade. Den borde även andra idrotter kunna använda, säger Mats Åkerlind, tränarrådet.

RIDSPORT
Historia: Gävle Ponnyklubb startade 1963 vid Folkparken, granne med Gävletravet. Drevs i kommunal regi fram till 1994 då klubben tog över.
Antal medlemmar: 540 aktiva ungdomar. Varje vecka är 50-60 grupper i gång, bland annat hästskötarkurser, handikappgrupper och ridkurser för såväl nybörjare som lite mer erfarna.
Antal tränare: Nio instruktörer. Alla är före detta ridelever. Klubben kräver ungdomsledarutbildning.
Tränarersättning: Instruktörerna är anställda och får betalt enligt avtal. De som tränar tävlingsgrupperna arbetar helt ideellt.
Medlemsavgift: 75 kronor för ungdomar. Kursavgifterna varierar från 365 kronor för hästskötarkurs till 510 kronor för ridkurs. Kurserna är på sju gånger vilket innebär ett relativt högt timpris.
Bingolotto: Ingen försäljning.
Utrustning: Hjälm är obligatoriskt vid ridlektioner, från 600 kronor. I övrigt räcker det med mjukisbyxor och rejäla skor. För en tävlingsryttare blir det betydligt dyrare, från 5 000 kronor och uppåt.

Vad skulle ni göra om klubben fick 2,6 miljoner kronor?.
- En tillbyggnad av ridhuset. Då skulle vi kunna beta av köerna snabbt, säger ridskolechef Anita Engholm.

Mer läsning

Annons