Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En knop kan vara nog så knepig

/

I The Ashley Book of Knots finns 3 854 beskrivna och avbildade knopar och tillämpade tågvirkesarbeten. Det är knoparnas bibel.

Annons

Hade jag kollat i den så hade det blivit rätt på en gång om Sme’-Johans stålknop i Sandviken. Nu hade jag fel.

I Sverige har vi Pille Repmakar’n, Sven Erik Andersson bördig från Gävle men jobbar i Stockholm sedan många år. Han hade också löst den här knuten lätt som en plätt.

Här i Gävle har vi Yngve Edell som också kan allt om knopar, sjömaningssarbeten och prydnadsarbeten. Yngve visar hur knoparna ser ut.

Först måste vi kunna några grundbegrepp: Fast part, den del av linan som inte aktivt ingår i knopslagning. Löpande part, det är den delen man arbetar med vid knopslagning.

Råbandsknop är en utmärkt knop, lätt att slå lätt att lösa upp. Använd den inte att skarva linor med då knopen inte är helt säker. Råbandsknopen användes för att beslå råseglet uppe på rån. Drar man i den löpande parten löser man lätt upp knopen med en hand. Enkelt så slår man halvknop åt det ena hållet följt av en halvknop åt andra hållet. De löpande parterna kommer ut på samma sida.

På en käringknut man får inte bukterna som i råbandsknopen. Den knuten är inte säker.

Nu till Sme’-Johans tjuvknop.

Tjuvknopen är en variant på råbandsknopen, Skillnaden är inte så stor. Skillnaden är att de löpande parterna kommer ut på olika sidor om knopen. Tjuvknopen är mindre hållbar än råbandsknopen. Den är klurigare att slå. Enligt Clifford W. Ashley så har knopen fått sitt namn av att sjömän använde den för att se om någon hade varit i deras sjösäck och nallat något. Om någon knöt upp och öppnade säcken, stal en brödbit, knöt igen snabbt med en råbandsknop så visste ägaren till sjösäcken att någon varit där.

Undrar förresten vilken knop tjuvarna använde på den tiden man skarvade lakan och klättrade ner för fängelsemuren?

Hårt liv sjömanslivet.

Snygg blev Sme’-Johans tjuvknop, tycker jag.

Yngve Edell har knopat ihop en katt. Inte en kissekatt utan den grymma niosvansade katten. Inom den engelska flottan hade man the Cat o’nine tails som ett fruktat straffredskap.

Katten har en vackert knuten dagg att hålla i och nio tågändar med vardera tre knopar.

Så hoppas nu att den här texten är rätt annars vete katten hur det går.Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons