Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En krokodil på kroken

/
  • Thomas Elving fick en riktig krokodil på kroken vid sitt besök i Härnösand i maj.

Thomas Elving i Gävle har kommit med en riktig fiskehistoria.
Den utspelade sig vid Bondsjön utanför Härnösand en kväll i slutet av maj i fjol. Thomas var där och fiskade med sin bror då gäddan högg vid inloppet till sjön, på ett 20-grams atomdrag.

Annons
Klockan var elva på kvällen. Den gjorde tre rusningar, så snabba och så långa att rullen började ryka av överhettning. Tomas berättar att hans bror fick hälla vatten på rullen för att kyla ner den.
Gäddan var mycket stor och alldeles svart på ryggen. Det gjorde att det tog en god stund innan Thomas, där i halvmörkret, kunde urskilja gäddan mot botten när den kom in mot land. När han fick klart för sig storleken på fisken spreds en känsla av att det var en krokodil i andra ändan på linan.
Efter en halvtimme bärgades till slut gäddan av en fiskekompis som rullade upp den på land.
Någon exakt vägning av gäddan gjordes aldrig. Thomas vägde den på en badrumsvåg tillsammans med sig själv och sedan vägde han sig själv utan gädda. Han fick då fram vikten på ca 13-15 kg. Gäddan var mager och tom i magsäcken.
Det sägs att gäddor är så glupska att de kan sluka fiskar på upp till halva sin egen storlek. Det händer till och med att gäddor kan sätta i sig så stora byten att de själva kvävs.
Tänk om Thomas gädda inte skulle ha varit tom i magen utan nyligen svalt en annan gädda på några kilon.

Jag har varit på Hillesjön ett par gånger sen sist. En gång med Tomas Larsson, från Valbo, och en gång samtidigt som Guldkroken hade klubbmästerskap på sjön.
Hillesjön är känd för att kunna bjuda på riktigt bra fiske i början av pimpelsäsongen. Denna säsong har inte varit något undantag i det avseendet. De som hann ut på blankisen hade riktigt bra fiske. Sen lade sig snön på isen och då blev fisket betydligt sämre.
På vårvintern händer det till och med att sjön kväver, det vill säga att allt syre i sjön blir förbrukat. Då samlas sjöns fiskar och kippar efter luft vid de vakar som bildas där vatten rinner in i sjön.

Guldkrokens tävling ägde rum den 4 januari, det vill säga efter att snön lagt sig. Vinnare blev Lennart Linderoth med hyfsade 4,2 kilo. Lennart tävlade i veteranklassen. Bäst i herrklassen blev Tomas Andersson med 3,2 kilo. Även jag själv, som fiskade utom tävlan, fick några skapliga abborrar. Den största vägde precis halvkilot.
Av Tomas Larsson fick jag några riktigt fina lyskrokar. Han tillverkar krokarna själv och har under årens lopp experimenterat med massor av färger och storlekar. Krokarna är som små smycken. På sin bästa krok lindar Tomas ett varv med röd chenille av bomull ovanpå lysmassan. Det var på just på en sådan krok jag fick mina abborrar.

Hillesjön är extra intressant tack vare sin förbindelse med havet, Verkmyraån. Jag har tidigare inte riktigt haft klart för mig huruvida abborrarna som vandrar upp i ån från havet på våren för att leka också kan ta sig ända upp till sjön eller inte. Nu har

Jag pratat om detta med Mattias Sundqvist och andra som har god kunskap om sjön. Alla säger att fisken kan nå sjön. Vandrar fisken sen tillbaka till havet efter leken? Sannolikt stannar en stor del av abborrarna kvar i sjön. Däri ligger väl förklaringen till det fina fisket, trots återkommande problem med kvävning.
Till våren får det bli en utflykt till Verkmyraån för att följa fiskens vandring från havet till sjön. Det brukar infalla i slutet av april.

På söndag är det fisketur med pimpelfiske efter regnbåge
Du har säkert redan sett annonsen, men det tål att upprepas. Det blir en arrangerad fisketur till ett av Hamrånge Fiskevårdsområdesförenings vatten på söndag. Hamrånge Fiskevårdsområdesförening är en livaktig förening som förvaltar Hamrångeån och flera större och mindre sjöar och tjärnar. Några av tjärnarna brukas som ett så kallade put and take-vatten. En eller ett par av dessa tjärnar åker vi till på söndag för att prova på pimpelfiske efter regnbåge.
Vill du följa med så ska du anmäla dig och betala till Gävle Fiskredskap senast på fredag.
Till fisketuren har vi satt ihop ett program som vi hoppas ska göra dagen givande. Utöver själva fisket blir det bland annat fisketips för regnbåge, information om fiskevattnen i Hamrånge och information om arbetet med fiskefrågor inom Gävle kommun.

Nästa torsdag blir det lakfiske.
Den som ska satsa på att delta i tävlingen Årets Fiskare 2004 har chans att ta en regnbåge till tävlingen under fisketuren nu på söndag. Regnbåge är en av de tio fiskarter som ingår i tävlingen. Under resten av året planerar jag att anordna enklare fisketurer med fokus på var och en av de övriga nio fiskarter som ingår i tävlingen.
Plats och tid för dessa turer kommer att väljas så att så goda förutsättningar som möjligt för att fånga just den aktuella arten ska finnas. Det innebär exempelvis vimmafiske i Testeboån eller Gavleån i maj, fiske efter gös i Gavleån en kväll i juni, fiska abborre någonstans på kusten i augusti och så vidare.

Nu i januari brukar lakfisket vara som allra bäst. Eftersom lake är en av arterna i tävlingen så gäller det att passa på och ge sig ut på en tur efter den. Jag och Mikael Norrbelius från Gävle Fiskredskap kommer därför att bege oss till Nyhamn, Alderholmen, nästa torsdag, 22 januari, klockan 18-21. Vi går ner på isen längst ut på den norra kajen av Nyhamn.
Det brukar vara riktigt mysigt där ut på isen i skenet från stadens ljus. Blir vi ett gäng så är det upplagt för en kväll med mycket snack och tips om lake. Ta med dig lämplig pimpelutrustning och kom. Är du osäker på vilken utrustning som behövs så har redskapshandlarna det du behöver. Betesfisk kommer vi att ha med oss så det räcker till alla.
Glöm inte isdubbarna.

Bernt moberg
Fiskekrönikör i GD

Mer läsning

Annons