Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kväll på akuten

/

– En plats ledig. Det har inte hänt på en månad, säger en läkare tyst för sig själv.
Klockan är halv nio en vanlig vardagkväll. Det är lugnt men absolut inte stilla på akuten .

Annons

Strax efter sex på kvällen sitter sex personer i väntrummet på akuten i Gävle.

– Patienterna kommer med elvabussen i hela Sverige men på fredagar kommer de lite senare. Då har de träffat doktorn på hälsocentralen och fått remiss, berättar Anette Lund, enhetschef på akuten.

Men nu är det torsdagskväll. Det är fuktigt i luften och ungefär nollgradigt. Vädret har betydelse ska det visa sig senare under kvällen.

Klockan är 18.15 när två män kommer in i receptionen. Den ena har sår i ansiktet och blod på skorna. Han berättar för sjuksköterskan Kajsa att han blivit misshandlad. Han var till sjukhuset under natten men ville inte bli inskriven. Nu har han ordentligt ont i ansiktet och behöver vård. Han skrivs in på kirurgen.

Sjukvårdspersonalen måste anmäla om ett barn far illa eller om det handlar om ett grövre brott som kan ge fängelse över två år. Den här misshandeln är alltså upp till mannen själv att anmäla.

18.25 en kvinna i övre medelåldern kommer storgråtande till receptionen. Hon är välkänd på sjukhuset. Sjuksköterskan Kajsa pratar med henne. Så småningom får hon kaffe och smörgås och går hem igen.

Akuten är byggt som ett H. Ett ”ben” är för de som går in och tas emot i receptionen, det andra ”benet” är ambulansingången. I mitten finns expeditionen, själva hjärtat i verksamheten.

– Ettor och tvåor tar vi in på en gång. De andra väntar i väntrummet. De som är riktigt dåliga och kommer med ambulans, ringer in på larmtelefonen så teamet för trauma står beredda, berättar Anette Lund.

Ettor, tvåor, treor och fyror är siffror för prioritering där ettor innebär livshotande tillstånd.

Klockan 18.33 är tre patienter inskrivna på ortopeden, åtta på kirurgen och sju på medicin.

18.35 – Kan du gå in med kaffe och smörgås till sjuan. De har varit här så länge.

En dam med remiss från hälsocentralen har andningsbesvär. Hon har fått vänta länge och proverna tar tid. Undersköterskan Pia sticker iväg mot köket.

Samtidigt har kirurgläkaren ordinerat smärtstillande till en annan patient. Sjuksköterskan Christina hämtar tabletterna i medicinförrådet dit bara sjuksköterskorna, inte läkare och ingen annan personal, har tillträde.

Övervakningsbilderna rullar. Allt är lugnt.

18.47 En ung tjej med kramper har varit på röntgen. Undersköterskan Pia informerar den oroliga och ledsna mamman om vad som händer.

En kirurgpatient från Bollnäs sjukhus är på väg. Samtidigt är sex patienter inskrivna på medicin, åtta på kirurgen och två på ortoped. En av ortopedpatienterna är snowboardåkaren Crille. Tillsammans med kompisen Pelle har han varit i Kungsberget under dagen och åkt. De brukar åka tre gånger i veckan.

– Jag landade platt. Det hände vid halv ett. Vi åkte hem men vid tjugo över fyra åkte vi hit.

Knät gör rejält ont. Crille har varit på röntgen och väntar nu på svar.

– Jag hoppas det inte är allvarligt. Så fort knäet är ok igen ska jag åka.

18.57 Ett larm från ambulansen. Sex personer skyndar till expeditionen för att få rapport.

– Falskt alarm. Söderhamn har bett om ursäkt.

19.13 haltar Crille hem.

– Det var bara musklerna som var skadade, säger han lättat.

Doktor Elena tar en macka på stående fot. Den unga tjejen med kramper har flyttats och ligger utanför expeditionen så personalen har bättre kontroll.

En ung kille med skadad handled skrivs in på ortopeden.

19.22 En läkare sticker in huvudet på expeditionen och frågar efter patienten på sal 15. En viss förvirring uppstår. Mannen är borta och ingen vet var han är. Kanske är han på toaletten eller ute och röker.

– Det är mycket äldre patienter som kommer, 40-talister med hjärt- och andningsbesvär. Och så många ungdomar som söker för ont i själen. De har tagit tabletter eller skurit sig. Det är nog den kategorin patienter som ökat mest, säger undersköterskan Pia lite bedrövat.

Sjukvårdsrådgivningen hör av sig. De skickar en patient, en buk. Det handlar om en äldre man med ett flertal besvär som ska komma med ambulans. I samma veva skrivs en kvinna in på ortopeden, en rygg.

19.35 kommer en annan gammal man in med sjuktransport. Han ser blek och tagen ut. Strax efter kommer bukpatienten som också har andningsbesvär och ont i bröstet. Frun är med. Ambulanspersonalen berättar vem patienten är och han rullas in på ett undersökningsrum. I ambulansen finns ett datasystem där ambulanssjuksköterskorna kan skriva patientjournal direkt. De kan även skicka EKG direkt till kardiologen under transportens gång.

19.47 kommer nästa ambulans. Mannen på båren är visserligen blek men vid gott humör.

– Nu är jag här igen. Hittar ni något hål åt mig? hälsar han glatt.

Även denna man har problem med andning och buk. Det är en sån kväll. Det fuktiga vädret gör det svårt att andas.

På en brits i korridoren ligger Sture Eriksson och har ont. En undersköterska ber honom slappna av så hon kan ta EKG.

– Han var in i lördags och så nu igen, säger hustrun Nea bedrövat.

Sköterskan håller hårt i remsan med EKG. Den ska hon visa för en läkare innan det är dags att göra något mer för Sture.

I rummet intill står en annan undersköterska och kollar ett urinprov. Urinvägsinfektion är en vanlig åkomma hos äldre.

20.07 har kirurgen fem patienter och en som är på väg att förflyttas till medicin, medicin har tio patienter och ortopeden två.

Det är fullt på 16 av de 17 rummen. Ambulansen kommer in med en strokepatient, en kvinna. Hon förs snabbt in på ett rum.

Två ambulanser plus akutbilen rullar i Gävle, två i Sandviken, en i Skutskär och en i Hofors.

Den krampande unga tjejen är färdigundersökt. Läkarna har inte hittat några fel och hon får åka hem men kommer att följas upp av primärvården. Mamman ger undersköterskan Pia en innerlig kram. Efteråt berättar Pia att hon ger patienterna och de anhöriga ett bemötande hon själv skulle vilja ha om hon var i samma situation.

– Det tar mycket energi men ger mycket tillbaka.

Undersköterskan Inger sitter på expeditionen och skickar remisser till labb via datorn och skriver ut etiketter. Infektionsprover tar ungefär en timme men är förhoppningsvis klara när doktorn är redo.

– Det gäller att hela tiden ligga ett steg före doktorn så det flyter på.

Det är mycket spring i expeditionen som nu är het som en bastu.

– Vi behöver en fläkt här, pustar en sjuksköterska.

En annan klagar över bultande vader.

20.32 Ortopeden har en patient, kirurgen sju och medicin tio.

– En ledig plats. Det har inte hänt på en månad, säger en läkare lite tyst för sig själv samtidigt som han lyfter telefonluren och ringer socialtjänsten.

Han vill prata om en man som blivit misshandlad och druckit alkohol under en längre tid.
Så här långt inga dödsfall eller trafikolyckor med svårt skadade.
- Man har ofta jobbet kvar i huvudet när man kommer hem. Det är svårt att koppla av efter dödsfall med barn eller trauman. Vissa skift är man hemma vid elva och ska upp igen vid fem på morgonen. Då blir det inte så mycket sömn, säger undersköterskan Pia.
I ett undersökningsrum ligger Sören Widorsson. Han har tagit bort en tå på grund av kärlkramp och nu har han fått feberfrossa.
- Jag vill ge högsta betyg på vården, elva på en tiogradig skala, säger han medan sjuksköterskan Viktor tar stora rör med blod från Sörens högra arm.
Sören har opererats tre gånger de senaste tolv dygnen på grund av sin kärlkramp. Först en ballongsprängning, därefter en by pass och så tån. Men den vill inte läka och så kom febern. Nu tas prover för att se om han har bakterier i blodet.

20.50 ringer en sköterska på vakten. En patient med onormalt beteende har dykt upp i receptionen. Han är välkänd bland nattpersonalen. Vakten Tord, stor och lugn, går ut i väntrummet för att se till att inget händer. All personal har överfallslarm på sig. Det händer att patienter blir våldsamma. Den här mannen vill ha tabletter, smärtlindrande, men ger sig av efter bara några minuter utan att Tord behöver ingripa.
– Han kommer säkert tillbaka.
En handled skrivs in.

21.01 Ortopeden har två patienter, kirurgen sju och medicin sex.

Mer läsning

Annons