Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kväll på travbanan

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Travkväll. De flesta verkar ha fegspelat. I alla fall är det ingen som blir jublande glad eller bittert besviken när loppet är över. Stämningen är bara lite halvljummet nervös.

Långt innan första starten på travbanan i Gävle är det liv och rörelse på stallbacken. Ekipagen måste vara i ordning och noggrant förberedda. För i kväll gäller det. Storkovan, matlapp eller ingenting.Medan hästskötarna gör de sista förberedelserna i stallet är det full fart hos banveterinären. Den här kvällen heter han Olle Johansson.

Annons
- Jag har egentligen semester men utan banveterinär ingen tävling.
Han greppar ett durkslag som är fastsatt på en lång pinne. Varmblodet Diamond K. har lottats för dopingprov. Hästen har just sprungit ett kvallopp och flåsar tungt i värmen. Kusken och ägaren Björn Bylund tar av selen och sköljer av den svettiga hästen. Hela tiden övervakas hästen av Olle.
- Vi har något fall av doping per år. Oftast är det olyckshändelser. Hästen kanske har fått i sig medicin från en krubba eller det är någon substans i fodret. Även chokladkakor och nikotin kan ge positivt prov.

Hästen får inte äta eller dricka något från det att den lämnar banan tills att provet är lämnat. Olle måste hålla ögonen på hästen för att vara säker på att den inte får i sig något olämpligt i provstallet.
Varje kväll testas två-tre hästar. V75 betyder minst ett prov i varje lopp.
- Det är för att upprätthålla förtroendet för sporten och nu är det också ett krav i djurskyddslagen.
Hästarna lottas men ibland kan de tas ut för att de springer in för hög prissumma, för att de gör för bra prestation eller för dålig prestation. Vid rekord är dopingprov ett krav.
Skulle ett prov visa positivt blir det en medicinsk utredning hos Svenska travsportens centralförbund och parallellt sker en kriminalutredning.
Assistenten Marina Hedberg har satt på sig plasthandskar och satt en plastpåse i durkslaget. Det är klart för provtagning men precis som vid urinprov hos människor behöver hästen lugn och ro för att uträtta det den ska. Olle lämnar diskret rummet.
Banan är redan besiktad och klar. Den här dagen är det inga som helst problem men Olle har varit med om att stänga banan en gång när det var stora gropar på grund av tjällossning. Beslutet var inte populärt hos publiken och ledningen men hos kuskarna fick han medhåll.

Tävlingarna har kommit igång. Publiken droppar in. Kvällen är varm så de flesta slår sig ned i solskenet och bullar upp picnic.
Vid ett campingbord sitter Maria Mattsson från Gävle och Jenny Simonsson från Storvik och bläddrar förstrött i programmet.
- Jag har tre travare. Ingen startar i dag men på torsdag och lördag ska jag till Åland och tävla i monté med en av dem. Monté är stort i Frankrike. Jag rider själv men har ingen travlicens, berättar Jenny.
Hon förklarar att monté är när "kusken" sitter i sadel i stället för i en sulky när hästen travar.
Högtalaren matar besökarna med kuskintervjuer och experttips. Många lyssnar intensivt.
Det är klart för start i lopp ett. Camilla Hedberg från Kilafors är lokalpatriot och fegspelar 30 kronor på tre kallblodiga Bollnäshästar. En av hästarna galopperar och de andra två ligger för långt bak i fältet för att ens ge några kronor på plats.
Catarina Strömberg sitter i spelkassan. Hon berättar att de flesta gör som Camilla.
- Folk spelar för allt mellan fem kronor och flera hundra men de flesta satsar 20 kronor. Dagens dubbel drar mycket folk.
Hon har märkt att speakerns ord väger tungt.
- Jag går hit ibland fast jag är ledig, säger hon med ett nästan generat leende.
- Jag har häst men den går inte bra.
Antingen håller de som spelat masken eller också har de bara satsat små summor. Få hetsar upp sig under loppen och några riktigt besvikna eller jublande glada miner syns inte. Bara en och annan som diskret river sin bong och låter pappersbitarna dystert falla till marken. Stämningen är förvånansvärt lugn trots att det står hyggligt stora pengar på spel.

En som struntar fullständigt i loppen är Alva Wallberg, två år. Hon har följt med sin pappa, Pär Sandberg, på travet.
- Hon är döpt efter Alva Tilly som vunnit en del V75-lopp, säger Pär skämtsamt.
- Vi går hit en gång per år. Alva tycker hästarna är fina men Lilla gubben är bäst.
Någon Lilla gubben finns inte med i travprogrammet som Alva studerar mycket ingående men det finns många andra hästar med fantasifulla namn. Fanta G. Risi Bisi, Soffi Propp, Easy Bean. Undrar vad de får alla namn ifrån?
Veterinär Olle får plötsligt larm över radion. Larmet gäller en häst som lämnat en blodpöl efter sig. Olle kollar raskt på en tavla var hästen är inkvarterad innan han rusar iväg.
- Hon mötte en annan häst och stegrade sig men hon är inte skadad, berättar skötaren.
Olle gör en snabb besiktning men hittar inget fel. Falskt alarm. Olle går med raska steg in på banan igen. Han ska hinna se varje uppvärmning, varje provstart och varje lopp under tävlingen.
- Då har jag flera möjligheter att se om det är något lurt med någon häst.
Olle hoppar in i följebilen tillsammans med chauffören och sjukvårdaren Pelle Brickman och funktionären Kurt Erlandsson.
Hästarna springer i nästan 50 kilometer i timmen. Småincidenter sker i nästan varje lopp. Skulle något större ske kan följebilens personal vara på plats på en minut. Men det är ytterst sällan det sker allvarliga olyckor.
- Titta. Häst fyra snubblade och "tappade" ett ben, hojtar Olle.
Hästen får snabbt ordning på benen igen men halkar ohjälpligt efter i loppet. Strax innan mål kämpar kuskarna febrilt för att kapa åt sig en bättre placering. De jobbar med armar och ben, manar på och gör allt för att hästarna ska glömma mjölksyran en liten, liten stund till.

Travkvällen lider mot sitt slut. Publiken har fått sig en stunds spänning, kanske någon till och med fått ett tillskott i kassan. De börjar vända hemåt. I stallarna är det däremot långt kvar till natt. Hästarna ska göras i ordning och utfodras innan den ibland långa hemresan börjar.

MONIQA SWÄLAS

Mer läsning

Annons