Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lampa eller cigarettrullare?

/

Att den har med eld eller rök att göra, Hans Bengtssons pryl som vi hade bilder på i söndagstidningen, är läsarna överens om.

Annons

De som hörde av sig hade i princip två olika gissningar: En apparat för att rulla cigaretter i eller en portabel ljusstake.

Tore Heldefalk i Sandviken mejlade för säkerhets skull båda varianterna:

”Jag tycker det påminner om en cigarettrullningsapparat, lite äldre modell.

Annars är det en liten ljusstake i resemodell, där den räfflade kortänden var för att tända tändstickan mot.”

Carina Jonasson är också inne på cigarettspåret:

”Jag tycker att ’burken’ ser ut att vara en cigarettrullare. Det fattas en plastmatta som ska sitta vid fördjupningen i asken, den är till för att sätta papper och fördela i tobaken. Under locket till vänster förvarade min pappa färdigrullade cigaretter. Jag fick ofta hjälpa min pappa att rulla cigaretter i en liknande ask.” skriver hon.

Även Ulrika Mogen ansluter sig till cigarettrullningsteorin.

Birgit Elonen tror för sin del att det är ett slags cigarettetui: ”Den lilla ’holken’ kan man nog fimpa i.” mejlar hon lite skämtsamt.

Månika Åberg funderar om det inte är en slags ”ficklampa”:

”Med en ljusstump i kan man ha den med sig som ljuskälla. Bra att ha när man till exempel skulle gå på utedasset. Det är bara en gissning, har aldrig sett ett sådant föremål.”

Christer Blomqvist håller med om lampteorin:

”Jag såg bilderna på den mystiska saken i tidningen och kan nog säga, baserad på min logik, att detta är en reselykta från förr.

Den har tre sidor i metall och en sida med glas. En sida har ett rör att sätta ljus i, möjligheten att vinkla ut röret är för att underlätta isättning och urtagning av ljus och ljusstumpar. En sida har räfflor som kan antas vara där för att ljuset ska kunna reflekteras så mycket som möjligt. En sida har glas för att ljuset ska kunna riktas ut åt ett önskat håll.

Sätter man ihop den här saken, sätter ett litet ljus i röret och tänder på får man en utveckling av den gamla ljusstaken som man hade förr, men med fördelen att du inte behöver bli bländad av ljuslågan.” skriver Christer i ett mejl.

Och det är väl så långt vi kan komma, verkar det som. Ska jag ha någon synpunkt så lutar jag åt lampteorin. Men om det är någon som vet definitivt besked så hör av er!

Mer läsning

Annons