Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mörkröd ros snärjde Connie

/

De två första rosorna köpte Maud. Det var en Flammentanz och en Coral Dawn. Sedan hittade Connie en Lavaglut, en mörkröd floribundaros som han köpte – och då var han fast. Maud Liljeqvist och Connie Eliasson bestämde sig för att satsa på ­rosor i trädgården vid huset i Hedesunda.

Annons

I dag finns det 47 olika rosor i trädgården, och sammanlagt mer än 100 rosenbuskar. Dessutom har de många dahlior, en hel del perenner, trädgårdsland och växthus.

Och ändå har det bara gått några år.

– När vi köpte huset för sex år sedan var det fullt av stora björkar här som vi fällde. Det var mycket arbete innan de var borta och vi kunde börja plantera, berättar Connie.

Stubbarna är numera underlag för en vall som avgränsar trädgården åt nordost och där björkarna växte finns nu rabatter med rosor, dahlior och perenner – och de växer bra. Hemligheten är att en granne har hästar, avslöjar Connie.

– Jag kör hit minst 30-40 stallkärror varje år. Jorden är väldigt bra nu, säger han.

Det är rosor och dahlior som är grejen, tycker Conny, som ofta fastnar för rosor med en speciell färg.

Maud kan fastna för en ros bara för att hon gillar namnet.

– Den här lilla var det jag som ville ha. Den är söt och så heter den Tommelise, säger hon och visar en liten marktäckande ros som är helt översållad av rosa blommor.

Den har fått sin plats under två av Connies favoriter Grand Award, en klätterros som är ännu vackrare än klassikern Flammentanz. Men ska Connie Eliasson välja en enda favoritros blir det en av trädgårdens austinrosor, den aprikosa Leander.

– Det är en jättefin buske som blir ganska stor och har en väldigt vacker blomma. Och så är den aldrig sjuk, säger han.

Det är inte bekymmersfritt att odla rosor. Den senaste vintern var tuff mot rosorna i Hedesunda och flera dog. Den regniga sommaren har inte heller passat alla rosor. Mauds absoluta favorit, Coral Dawn, som doftar så gott, och några andra rosor har fått svartfläckssjukan.

– Jag plockar av bladen. Man ska bränna dem eller lägga dem i soporna, inte i komposten, om man ska bli av med sjukan, säger hon.

– Man måste passa rosor som barn, säger Connie.

Den 11-12 augusti kommer Maud Liljeqvist och Connie Eliasson att öppna sin trädgård för allmänheten, för i vintras bestämde de sig för att vara med i arrangemanget Tusen Trädgårdar.

– Det är roligt att ha ett mål att arbeta mot, det har jag nog kvar sedan jag höll på med fotbollen. Och det är roligt att göra andra glada. Det är många som är trädgårdsintresserade och vi åker själva gärna och tittar på andras trädgårdar, så om vädret är vackert kan det nog komma ett hundratal personer, säger Connie Eliasson.

Man måste passa rosor som barn...

Det är roligt att ha ett mål att arbeta mot, det har jag nog kvar sedan jag höll på med fotbollen. Och det är roligt att göra andra glada.

gdFAKTA

Mer läsning

Annons