Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En natt i fyllecellen

/

Berusade personer löper risk att utsättas för misshandel, våldtäkt och rån eller att själva misshandla och förstöra. Därför omhändertas i snitt fyra personer varje natt för fylleri. Den här natten blev det 15 personer.

Annons

Där ute är det snöigt, kallt och blött. Krogköerna är långa och många. I arresten sitter redan en man som omhändertagits enligt PL 13 och en tjej och en kille som båda omhändertagits enligt LOB.

. I tv-monitorn blir en polisbil synlig. Två poliser kommer in med kvällens fjärde "besökare", en ung kille. Poliserna går igenom hans kläder, säger åt honom att ta av sig skor, bälte och smycken. Tillsammans med ytterkläderna läggs allt in i ett skåp. Killen berättar att han fick en smäll utanför en krog och blev arg. Han kommer att få sova ruset av sig i en cell. Poliserna skriver sina papper och ger sig ut i natten igen.

Robert Gneipelt är arrestantvakt. Han byter en madrass och ställer upp dörrarna till de celler som fortfarande är lediga.

kommer två poliser in med en medelålders man. Mannen har stått och pinkat i krogkön.

kommer nästa fylla, en ung man som vrålar.

Lossa handbojorna, lossa handbojorna för faaan!

Killen har bråkat utanför en krog. Han leds in i ett förhörsrum för inskrivning. Vakthavande befäl, ikväll Göran Lyrberg, kommer till arresten med snabba steg. Det har blivit några turer redan och fler blir det innan kvällen är slut eftersom varje omhändertagande måste prövas av en överordnad.

Man är luttrad, konstaterar Göran Lyrberg innan han hastar vidare.

Från raden av celler hörs okvädningsord och sparkar. Killen i cell ett har hittat den röda knappen och vill prata. Från vaktrummet trycker Robert in svarsknappen och frågar vad killen vill.

Ni måste ringa min mamma, ylar killen.

Robert förklarar att så fort poliserna gjort klart alla papper ska de ringa. Han skriver upp alla nyinkomna på en whiteboard. Alla får ett exakt klockslag som anger när den omhändertagne senast ska släppas. Åtta timmar är maxtiden. Det har blivit dags att titta till fylleristerna. Robert Gneipelt tar på sig handskar.

Ibland behöver man ta i dem och alla är inte så fräscha.

Genom glasrutorna i dörren kontrollerar han noga varje person, ser om de andas ordentligt och skriver upp tiden för kontrollen i sitt block för att sen kunna föra in allt på rapportbladen. Vid en cell rycker han upp dörren. En medelålders man ligger helt stilla på rygg. Det syns inte att han andas. När Robert petar till honom ger han ljud ifrån sig. Mannen beordras att lägga sig på sidan.

Ifall han spyr.

Robert tittar in i cell fem. En polis gör honom sällskap. I cellen ligger en 16-årig flicka direkt på golvet. Hon ligger i fosterställning och har dragit en filt över kropp och huvud.

Hon hade druckit hembränt. Mamma klarade inte av henne och följde med henne hit.

Robert och polisen säger inget men det märks att de bryr sig.

Cell ett fortsätter att trycka på knappen. Lampan vid dörren blinkar hela tiden och ett dovt plingande hörs. Robert har pratat med killen flera gånger och börjar tröttna. Killen skriker återigen att någon måste ringa hans mamma. En polis ber om telefonnumret och går och ringer. Killen i cell ett blir arg när han får klart för sig att han inte får prata med mamman.

Nu har jag pratat med din mamma och berättat var du är. Det är lugnt, ni får prata i morgon.

Killen i cell ett fortsätter plinga. Efter en liten stund börjar han skrika.

Ni får faaan inte ringa min mamma. Har du ringt min morsa får du spö!

Ett 20-tal poliser är i tjänst. Efter klockan 03.00, när krogarna stängt och de flesta kroggäster gått hem, halveras styrkan.

01.10 kommer poliserna in med en ung festklädd tjej. Hon har kastat saker mot polisbilen. Samtidigt försöker Robert få mannen i cell ett att lägga sig. Med en ängels tålamod förklarar han för mannen att han kommer ut fortare om han lugnar ner sig och sover ruset av sig.

Den unga tjejen är inskriven och leds till cell två. Hon stirrar i golvet.

Det är bättre att de ligger här än far illa på stan, säger en polis.

kommer nästa patrull in med en medelålders kvinna. Hon gapar och skriker.

Du får vila hos oss tills du nyktrat till men du är inte misstänkt för något brott.

Den unga tjejen i tvåan får en filt av en kvinnlig polis. En manlig fyllerist är kissnödig och släpps ut för att gå på toa. Den unga tjejen gråter i sin cell. Mannen i cell ett fortsätter plinga.

förs en ung man in. Han vill ringa föräldrarna och bli hämtad. När han inte får det blir han aggressiv och trycks upp mot väggen för avvisitering.

Vem ska ta hand om min hund, vrålar han när han väl förts till cellen.

Mannen i cell ett fortsätter plinga. Robert försöker prata med honom men det hjälper fortfarande inte. Per Mattsson går av sitt skift som polis och hjälper Robert som arrestantvakt. Robert går sin tillsynsrunda. Den unga tjejen i tvåan behöver gå på toaletten. Hon nästan smyger ut och tittar sig storögt omkring.

Mannen i cell ett skriker och bankar. Robert höjer rösten och säger åt honom att sluta.

De är inte såna i vanliga fall, säger han förstående.

Det är nästan fullt i cellerna, poliser och arrestantvakter leder omhändertagna, rapporter skrivs, nycklar till skåpen för tillhörigheter matchas med rätt person, madrasser och filtar ska plockas fram, alla omhändertagna ska tittas till, flera bankar och skriker. En kvinna ropar gång på gång.

Jag vill inte vara här.

Per och Robert arbetar metodiskt trots röran och stressen. En man som suttit gripen misstänkt för att ha misshandlat sin fru har hörts och får gå hem. En röd skylt med ordet "Använd" sätts på celldörren.

Cellen måste kollas innan någon ny sätts in. Det kan vara blod eller spyor. En del har hepatit.

Ytterligare en ung tjej leds in. Hon är så berusad att hon knappt kan stå.

Robert läser polisens rapport för mannen i cell tio. Han vill veta varför han sitter inlåst. Nu får han veta att han urinerat i krogkön inför 250 andra människor.

Jag har inte gjort nåt, gnäller mannen.

Här sitter bara oskyldiga, säger Robert ironiskt.

förs en ung kille in. Två minuter senare kommer nästa unga kille. De har raglat omkring på gatan och kastat snö på polisbilen.

Cell ett har äntligen gett upp men nu börjar mannen i cell tio plinga ihärdigt.

Jäkla stress, suckar Per.

leds en ung kvinna in. Hon har suttit och kissat utomhus och är blöt upp till midjan. Hon saknar ytterkläder.

Kopiatorn går varm av alla rapporter. Cell tio fortsätter plinga.

Jag har inte gjort nåt.

Per försöker tålmodigt förklara för mannen varför han sitter inlåst.

En polis har en ung man med sig, gripen misstänkt för hot mot tjänsteman. Det finns bara en cell ledig.

Då bokar jag den, skojar polismannen.

Den blöta unga tjejen måste dela cell med en annan tjej. Hon är ledsen och vill inte in i cellen. Två poliser får vänligt med bestämt leda henne på den vingliga färden.

När det var cityfest hade vi fyra killar i samma cell. De spydde allihop men sov gott. Efter ett tag låg två av dem sked med varandra, berättar Per med ett leende.

Personalen har sett det mesta. Hit kommer högt och lågt, gamla och unga, stammisar och engångsbesökare.

Killen i cell fyra släpps. Killen har varit lugn hela tiden och cellen behövs. Han lommar iväg med nedböjt huvud.

en ung tjej ligger och kramar papperskorgen. Hon försöker spy men det går inte. Hon raglar omkring på golvet men lyckas inte sätta sig upp. Tjejen har nyligen fyllt 18 år. Killen i cell tio fortsätter att trycka på den röda knappen.

Krogarna har stängt. Robert och Per hinner äntligen i kapp med pappersarbetet och kan göra i ordning en av de använda cellerna så den kraftigt berusade 18-åringen får en egen cell. Hon somnar så fort hon lagt sig på den orange galonmadrassen.

De kan bli rånade, våldtagna eller aggressiva. Därför har de det bättre här än där ute, säger en polis.

Han hade hellre jagat rattfyllerister än tagit hand om berusade ungdomar.

Cell tio fortsätter trycka. Per ska snart sluta sitt skift men kollegorna som ska lösa av jagar busar. Han räknar med övertid.

Tjejen i cell två har hållit sig lugn och har nyktrat till. Hon får gå hem sex timmar innan maxtid. Hon säger ingenting, tar på sig stövlar och kappa och får eskort ut genom dörren.

Robert tittar till den 18-åriga tjejen några extra gånger. Puttar på henne för att se att hon andas som hon ska. Den 16-åriga tjejen behöver gå på toaletten. Hon har filten om sig och går stadigt.

Den gripne killen hämtas till förhör men vägrar säga något och kommer snart tillbaka. Cell tio fortsätter trycka.

Vad är det du inte förstår, undrar Robert.

Den blöta tjejen skriker och gråter. Hon vill härifrån.

Den gripne killen får veta att han är anhållen. Två unga berusade tjejer leds in.

Facit för kvällen: en PL 13, två gripna och 15 LOB:ar.

Det var lugnt ikväll. I går var det 20 LOB:ar. Normalt får vi slåss och använda pepparsprej, det är blod, slagsmål och spyor, säger en polis.

Mer läsning

Annons