Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En pojkdröm

Annons
...som blev en mardröm.

Lake Placid blev början till slutet förskidåkaren Stig Jäder, 47.

Han är sig lik - Stig Jäder, Gästriklands senasteskidkung. Jäderforssonen blir 47 i sommar, men det ärbara ett högre hårfäste som är skillnadenmot för 22 år sedan då han representerade svenskaskidlandslaget i OS i Lake Placid.

- Vilket äventyr för en 25-åring. Det varen pojkdröm som gick i uppfyllelse eftersom jag redan i ungaår intresserade mig för skidåkning.

- Men det gick inte alls som jag hade tänkt mig. Jaghade ett bra år 1978 med silver och brons på SM. Kommed i landslaget 1979 och tog brons på SM i Mora. Även1980 blev det silver och brons på SM i Hudiksvall och därförkände jag att det inte alls var omöjligt med bra OS-placeringar.

Men istället hamnade Stig på ett blivande ungdomsfängelsei Lake Placid.

- Jag blev sjuk och sattes i karantän där påfängelset. Risken var ju stor att jag skulle smitta ner restenav skidtruppen. Det kändes verkligen tungt att jag just vidOS skulle drabbas av feber och diarré. Jag var i kanonformföre OS men tappade allt på en vecka.

Stig Jäder gjorde två OS-starter. På tremilenblev det en 25:e plats och på femmilen tvingades han bryta.Målsättningen var att Stig skulle komma bland de tiofrämsta på 30 kilometer. Han hade kapacitet, det visstehan efter motsvarande placeringar i världscupen. Att stådär på OS-startlinjen var heller inget speciellt eftersomamerikanarna inte brydde sig om skidåkning.

- Jag ville inte starta på 50 kilometer, men det fannsingen annan som kunde åka så jag ställde motvilligtupp, säger Stig. Men kroppen sa stopp efter 15 kilometer,det kändes som jag hade åkt 45. Men spåren varbra, i alla fall.

Stig fick istället, tillsammans med den övriga skidtruppen,glädjas åt skidguldet på 15 kilometer. Efterhistoriens mest rafflande slutstrid vann Thomas Wassberg guldetmed en hundradel före Juha Mieto.

- Jag var med på morgonen och hjälpte Wassbergtesta glidet. Under loppet var jag ute i spåret och detmärktes att Thomas och Juha stod i särklass.

Själv höll Stig på att få spader närhan 100 meter före målgång och fick se Wassbergdyka upp i sin diagonalstil.

- Han var den ende som diagonalade i det läget, sägerStig. Alla andra hade stakat.

Annars hann han inte med att se så mycket av spelen.

- Vi bodde tre mil från anläggningarna och detvar i stort sett bara en hockeymatch mellan Tre Kronor och Tjeckoslovakiensom vi fick chans att se. Det fanns ingen tid att flängarunt.

Lake Placid blev början till slutet på Stig Jäderselitsatsning. Efter OS tappade han allt självförtroendeoch även om han inte slutade åka förrän eftersäsongen 1982 nådde han aldrig eliten igen.

- Egentligen hade jag mina bästa år kvar. Jag varju bara 27 när jag bestämde mig för att satsa påstudierna i stället. Men OS knäckte mig. Rasar alltär det oerhört svårt att komma igen.

Han ångrar inte sitt val. Det började påfolkhögskolan i Mora 1982 innan han flyttade till Uppsalaoch satsade på en datautbildning. Därefter arbetadehan några år i Stockholm innan han drog till Mora1988 och här blir han kvar.

- Det finns i alla fall snö här på vintrarna,skrattar Stig. Familjen trivs bra i Mora där jag har näratill mitt arbete som it-konsult.

När Stig fyllde 40 fick han startavgiften till Vasaloppeti present av familjen.

- Eftersom jag ville ha en grund att stå på börjadejag träna igen.

Det blev gnistan som tände åklusten. I dag kallarhan sig för proffsmotionär eftersom han är uteoch skidar eller springer varannan dag året runt. Och skidkunnandetär intakt, eller vad sägs om en 133:e plats i fjolåretsVasalopp.

- Jag hade väl inte alltför många gästrikarframför mig vid målgången. Jag brukar ligga ungefär30 minuter efter segraren och det är jag nöjd med.

Vasaloppet passar honom perfekt eftersom det avgörs iklassisk stil. Han har faktiskt aldrig tävlat i skate.

För två år sedan fick Stig åter drapå sig landslagsdräkten. Han var med i veteran-VM iKiruna.

- Jag blev fyra och det är jag nöjd med, men detvar inte många bekanta med. Den ende jag kände varJanne Lindwall och han hade jag inte en chans mot.

I dag ägnar Stig Jäder fritiden åt att snickrapå huset och familjen där sonen Per är en duktigmålvakt i Mora.

- Det brukar det bli några hockeymatcher också,både här i Mora ishall och i Leksand.

Hur går det för Per Olofsson och de övrigasvenska OS-åkarna i Salt Lake City?

- Bra. Per är ett fenomen med en fantastisk syreupptagningsförmågaoch han liksom dansar fram i spåret. Det blir fina teve-stunder.

Själv kan vi gästrikar hålla ögonen påStig Jäder i Vasaloppet första söndagen i mars.Han tillhör den seedade gruppen och åker ivägmed startnummer 133 på bröstet.

Mer läsning

Annons