Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sliten skönhet

/
  • Jonathan Hellström och Mathias Woxlin tittar på när Daniel Theorin tränar styrka och balans i det lilla styrketräningsrummet.
  • Inte bara de klassiska och förhatliga pelarna skämmer den en gång stolta arenan.
  • GIF-spelarna går in i Strömvallens undervärld av betong.
  • Mathias Woxlin slänger träningsbyxorna i tvättkorgen, som liksom skorna av utrymmesbrist får stå i korridoren.
  • Det är inte bara läktaren som varit omdiskuterad under säsongen. Konstgräset har väckt irritation hos framförallt motståndartränare, men även hos GIF.  Bollstudsen är onaturlig och när det tar för lång tid innan snö smälter bort.
  • Spelarnas skor tar stor plats i den smala korridoren.

En klassisk läktare och en vacker arenafasad väl värda att bevara. Pelare som stör publiken, gamla omklädningsrum och trånga gångar. Två sätt att se Strömvallen. Vi skickade ut fotograf Leif Jäderberg för att visa vad debatten egentligen handlar om – det riktiga Strömvallen.

Annons

Denna klassiska arena, som framförallt sett många världsstjärnor i friidrott passera revy genom åren, invigdes 1923 men hade redan då varit idrottsplats sedan 1901.

Stadens styrande tyckte dock att Gävles idrottsintresserade invånare förtjänade en riktig läktare, och sedan den stenrike grosshandlaren Isaac Westergren (själv gammal världsstjärna som sprinter) dragit igång en insamling kunde läktaren ut mot Kungsbäcksvägen byggas.

Förebilden var förstås Stockholms Stadion som hade byggts till de olympiska spelen 1912, men av ekonomiska och utrymmesmässiga skäl fick Gävle nöja sig med en mindre läktare.

Tyvärr bildar ju taket och tegelväggarna en barriär som nästan fullständigt hindrar vårsolen att tina upp gräsmattan. Därför har Strömvallen ofta blivit snöfri mycket senare än andra anläggningar i Mellansverige.

Det publiken inte ser är vad som finns där under: en lång, lång korridor som följer hela läktarens längd, och innanför den diverse omklädningsrum med duschar, förråd och kontorsutrymmen.

Där har det ständigt moderniserats men i dag duger Strömvallen – som sedan 1983 enbart är en fotbollsarena – inte längre i elitsammanhang.

Mer läsning

Annons