Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spänn gav fem ton

Annons
De har sett insidan av fängelset med Estlandstyngst belastade kvinnliga brottslingar, besökt ett barnhemoch skolor.

Bussfärderna med den lilafärgade lastbilen med förnödenheteri släptåg har varit långa och skumpiga, soppmåltidernamånga.

Fem ton kartonger, främst med kläder och hygienartiklar,delades ut under lika många dagar.

De har mer med sig i bagaget hem till Ockelbo än barainnehållet i ryggsäckar och väskor, eleverna frånPerslundaskolan.

- Resan har väckt mycket känslor, säger ThomasKarlsson, en av de 17 Perslundaelever i årskurs sju ochnio som var med på resan.

Gruppens gemensamma nämnare är skoltidningen EnSpänn. Sedan i höstas har eleverna med lärarenUlf Gräsberg som projektledare jobbat för att resanskulle bli av.

- Det här är den bästa undervisningen man kange sina elever. Vi har fått ut mycket av resan. Nu måstevi bestämma hur vi ska följa upp den, säger UlfGräsberg.

Eleverna har själva samlat in pengarna till resan ochäven innehållet i de många kartonger som fraktadestill Estland i en lastbil.

- Det här är inget man glömmer. I Sverige ärvi skyddade från så många problem, sägerJesper Ericsson.

Ungdomarna besökte familjer som lever under svårasociala förhållanden.

- Det var väldigt jobbigt, värre än jag hadeväntat mig. Det kändes lite konstigt att bara klivain i deras hem, lite som att man trängde sig på, mendet kändes bra att kunna dela ut det vi hade med oss, sägerJesper Ericsson.

Ändå säger han att helhetsintrycket av Estlandär att människor ändå har det förhållandevisdrägligt.

- Det är väldigt annorlunda här. Det ärfattigt förstås, men jag trodde det skulle vara fattigare.Hade jag varit född här hade jag säkert haft enannan syn på världen. Men även om vi har det bättrei Sverige finns det saker att dra lärdom av. Människorhär är mycket mer öppna, på ett sättvi kanske inte är i Sverige. Jag hoppas vi kan hållakontakten med dem vi har träffat, säger Jesper Ericsson.

SOFIA ÖHLANDER

Mer läsning

Annons