Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stor förlorare

/

Sven Tumba gick bort i helgen, och vi som saknar honom är oräkneliga. Inte minst i Gävle, han var ofta här och spelade eftersom vi hade tre elitlag i ishockey och Djurgården måste möta allihop från och till.

Annons

För det mesta vann Djurgården, och ofta tack vare Tumba. Han var en idol även för motståndarna i GGIK, Strömsbro och Brynäs, och Djurgården drog mycket folk till Isstadion för att de spelade en otroligt attraktiv och fartfylld ishockey.

Det hade varit klädsamt om någon av spelarna i Gävleklubbarna någon gång tackat djurgårdarna för lektionen, men såvitt vi vet hände det aldrig.

Och så kom Brynäs storhetstid med klapp-klapp-hockey och snabbare skridskoskär än svensk ishockey någonsin upplevt. Djurgården fick allt svårare att vinna på Isstadion i Gävle, och i SM-serien 1964 vann Brynäs hemma mot Djurgården med 8-1 och tronskiftet var ett faktum.

För djurgårdarna måste det ha varit en traumatisk upplevelse. De hade dominerat svensk ishockey under hela 1950-talet, och nu hade de blivit utklassade av ett juniorlag – ja, nästan i alla fall – från Gävle.

En naturlig reaktion hade varit att stänga in sig i omklädningsrummet, sitta och sura och inte komma ut förrän alla andra gått hem. Men Tumba hade inte ens duschat innan han tog med sig några lagkamrater, knackade på hos Brynäs, klev in och sa:

– Hej grabbar. Jag vill bara att ni ska veta att vi är jävligt imponerade. Vi har aldrig förut blivit så utspelade. Grattis, allihop, och lycka till!

Stort, eller hur?

FOTNOT: Episoden är lånad från boken om Lennart "Tigern" Johansson som kommer ut om ett par månader.

Mer läsning

Annons