Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkät för att få ner väntetid

Läkarbemanning och joursystem, icke-akuta patienter och överbeläggningar.
Det är sjukvårdens tre vanligaste förklaringar till väntan på akuten.

Annons

Det är en enkät som Socialstyrelsen gjort bland landets landsting som ger detta resultat.

I Gävleborg ser man över samarbetet mellan akuten och övriga kliniker, primärvård och ambulans för att få ner väntetiderna. Detta arbete började i november i fjol med medicinkliniken.

Hanna Höghielm, chef för länets akutvård, säger att det är bristen på vårdplatser, för få specialistläkare som kan bedöma patienterna och väntan på röntgenundersökning som är de stora bromsklossarna här.

Mellan fem och sju patienter som inte behöver akutvård kommer varje dag till akuten, plus de patienter som egentligen kan vänta några dagar men som hälsocentralerna remitterar i brist på snabba tider på klinikerna. Att korta tiden på akuten är en organisationsfråga, säger Hanna Höghielm.

– Det är inte en resursfråga.

Socialstyrelsens rapport ingår i diskussionen om en maxgräns på fyra timmars väntan på akuten. I Gävleborg är det redan målet, liksom i många andra landsting. Deta uppnår länet i mellan 70 och 75 procent av fallen, enligt Hanna Höghielm.

Landstingen mäter väntetiderna olika så de går inte att jämföra i dag, konstaterar Socialstyrelsen. De skiljer även stort mellan sjukhusen i landet, men mediantiden för ett akutbesök är två timmar och 53 minuter. I februari var mediantiden tre timmar och 20 minuter i Gävle och två timmar och 20 minuter i Hudiksvall.

Medianväntetiden för att få träffa läkare är en timme och 17 minuter i landet.

Socialstyrelsen ser problem med att enbart satsa på en fyratimmarsgräns och tar Storbritannien som exempel, där man avskaffade fyratimmarsregeln i fjol. Där ska man i stället mäta prestationen ur olika aspekter som även inkluderar vårdkvalitet och patientupplevelse.

Hanna Höghielm säger att fyratimmarsgränsen uppstått eftersom det därefter inte längre är akutvård, utan vård akuten inte är utformad för i dag och som kräver dubbelt så mycket resurser.

Mer läsning

Annons