Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamma hemma

Annons
Lars Thegerström och Anne Ressem har jobbatinom vården i 18 respektive 15 år.

Lars är ambulanssjukvårdare och Anne är sjuksköterskapå infektionskliniken vid länssjukhuset. De hörtill den skara människor som jobbar i dag.

- Men alla tar för givet att man är ledig och hemmapå julafton, säger Anne.

Barnen Micke, 9 år, och Sarah, 11, får precissom många gånger förr, fira hos farmor och farfar.Det här är nämligen inte första gångensom både Anne och Lars jobbar samtidigt på julafton.Det var samma visa ifjol också.

- Förra året jobbade jag förmiddag påjulafton. När jag kom hem satt jag som ett kryss i soffanoch orkade inte göra någonting. I år jobbar jagkväll, säger Anne.

- Och jag kommer hem först på julaftons morgon,säger Lars.

Hundra år sedan

På frågan när Anne och Lars sistvar lediga båda två en hel julafton kan ingen i familjenriktigt svara. Ingen av dem kommer exakt ihåg.

- Hundra år sedan, säger dottern Sarah till slut.

Nja, kanske inte riktigt så länge sedan. Men ensak är säker och det är att barnen Micke och Sarahinte är alltför förtjusta i att mamma och pappatillbringar delar av julafton på jobbet.

- Det är hemskt. Jag vill att båda ska vara medhela julafton, säger Sarah.

- Och man får öppna julklapparna så sent,säger Micke.

I år har barnen nämligen ambitionen att hållasig med julklappsöppnandet tills mamma kommer hem, såatt alla i familjen är samlade när det är dagsatt se vad paketen innehåller.

- Men det får vi se hur det går?, säger Anne.

Att barnen säger "Ni är aldrig hemma samtidigt"är ingen ovanlighet. Men när man jobbar inom vårdyrkenkan man inte bestämma att ingen ska bli sjuk på julafton.Sjuksköterskor, läkare, ambulansförare och andrafår - vare sig de vill det eller inte - dra på sigjobbarkläderna och finnas till hands ifall någon skullesätta en julmandel i halsen eller halka på en osandaduppfart.

Anne berättar att de på sjukhuset försökerfixa lite extra julstämning för patienterna under julafton.

- Vi brukar ha tomteluvor på oss och det serveras litegodare mat, säger hon.

Dessutom försöker personalen ta det lite lugnare- om det går. Många patienter åker hem överhelgen, och bara de sjuka ligger kvar på lasarettet.

- Men i fjol var det tjyvtjockt och vi slet hund hela helgen,säger Anne.

För Lars blir julhelgen alltid lite lugnare. Ambulanssjukvårdarnaslipper många sjuktransporter fram och tillbaka mellan hälsovårdscentraleroch äldreboenden.

- Det blir bara det akuta kvar, säger han.

Att upptäcka att man är schemalagd på julaftonär självklart inte så kul, men Lars sägeratt det i slutändan inte är så hemskt som detlåter.

- Värst är det i oktober, då tänker man"Fy fan, jag måste jobba jul i år". Men när manväl gör det så går det bra.

Han säger att familjen har vant sig vid det faktum attbåda föräldrarna måste jobba under storhelgernaibland.

- Barnen vet inget annat och vi vet inget annat. Det äringen stor grej man går och tänker på, sägerhan.

Men tro inte att Anne inte försökt att byta bortsin jobbdag på julafton för att kunna vara hemma den24 december och mysa med familjen som alla andra.

- Jag har gjort allt! Men det går inte. Har man fåttjulhelgen så har man, säger hon.

Sura äpplet

Lars instämmer. Har man åkt på denhelgen så får man bita i det sura äpplet.

- Det finns inget rättvisesystem som säger att harman jobbat jul så slipper man exempelvis midsommar. Harman otur kan man åka på varenda storhelg, sägerLars.

Det har Anne gjort hittills i år. Den enda helgen honinte jobbar är nyårshelgen. Då är bådehon och Lars lediga samtidigt för en gångs skull ochkan fira in det nya året tillsammans.

Mer läsning

Annons