Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erkänner brist i vården

/
  • Så här såg det ut  när man höll en manifestation på Stortorget i Gävle till Kenny Lindqvists minne.

Gävle sjukhus erkänner allvarliga brister i behandlingen av Kenny Lindqvist som dog i hjärnblödning. Hans hjärna röntgades alldeles för sent, visar sjukhusets interna utredning.

Annons

Sjukhuset har utrett sitt agerande i det uppmärksammade fallet med 58-årige Kenny Lindqvist som i februari i år kom in akut till Gävle sjukhus och senare avled i hjärnblödning.

Utredningen visar bland annat att det dröjde alldeles för länge innan han fick genomgå hjärnröntgen. Mannen hade diffusa symtom som felaktigt misstänktes bero på tablettförgiftning. Först efter tre dygn röntgades han och det visade sig då att han hade en stor blödning i främre delen av hjärnan.

– När han inte kvicknade till efter ett dygn borde vi gått vidare med en röntgen av hjärnan redan då, säger Camilla Männikkö, anmälningsansvarig på Division Medicin-psykiatri.

Utgången hade kunnat bli en annan, konstaterar hon. Ju tidigare rätt behandling sätts in vid hjärnblödning, desto större är chansen att patienten överlever.

– Vi beklagar djupt det inträffade.

Utredningen pekar också på bristande kommunikation med de anhöriga. Det dröjde för länge innan de informerades om att Kenny Lindqvist vårdades på sjukhuset.

Åtgärder sätts nu in för att minska risken för en upprepning. Bland annat har ett system med checklistor införts som ska hjälpa personalen att bättre kunna bedöma patienter med diffusa symptom.

Rutiner har också införts som ska garantera att anhöriga alltid kontaktas.

Falllet har lex Maria-anmälts till Socialstyrelsen vilket betyder att en extern utredning också kommer att göras.

Mer läsning

Annons