Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett säkert vårtecken

/
  • 20 långtradare med lökar från Holland drivs fram hos Sörby handelsträdgård under våren. Till det behövs också 1 000 kubikmeter jord som levereras från Österfärnebo. Den rosa tulpanen på bilden heter Early Glory och har redan blommat ut för mycket för att skördas. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

GÄVLE När vårt land som bäst slumrar i bister januarikyla får vi äntligen in det första vårtecknet i vasen på köksbordet. Tulpanbuketten. I växthusen hos Sörby handelsträdgård är det högsäsong och det skördas och packas på löpande band.

Annons
- De första tulpanerna levererades till jul, men då var det bara röda. I januari börjar den riktiga högsäsongen som pågår fram till påsk, berättar Jan Olof Olsson.

Han är den tredje generationen i företaget som funnits i familjens ägo sedan 1927 och grundades redan 1896. Från början låg det vid Kristinaplan, men när verksamheten växte blev det alltför trångt där. 1960 startade de upp verksamheten i Hagaström där de nu håller till och 1980 stängde de sista verksamheten vid Kristinaplan.
- Det blev för jobbigt att ha det uppdelat på två ställen, säger Jan Olof.
Under våren driver de upp 14 miljoner tulpaner som säljs främst i området från Stockholm och norrut. Det motsvarar drygt tio procent av Sveriges totala marknad. Arbetsbördan ökar markant under denna period och för att de tio helårsanställda ska hinna med att skörda och packa alla tulpaner får de hjälp av 30 säsongsarbetare.

Ewelina Piechulla från Polen är här för tredje året tillsammans med sin man för att arbeta under högsäsongen. De arbetar även i Holland när det är mycket att göra där med att ta fram tulpanlökarna som bland annat skickas till Sverige. Men hon trivs bättre med att arbeta med de färdiga tulpanerna.
- Ja, det är roligast, säger hon på flytande engelska.
Jan Olof berättar att det är viktigt med god yrkesskicklighet för att arbetet ska gå undan. Man måste snabbt kunna avgöra vilka som är mogna att skörda och vara fingerfärdig för att lirka fram skaftet som hör till den blomma man utsett.
- I genomsnitt plockar man eller packar 1 500 tulpaner i timmen om man är van, berättar han.
De anställda arbetar inte på ackord, men en arbetare har i år rekordet genom att ha hunnit packa hela 2 800 tulpaner på en timme. Det kan jämföras med Jan Olofs fru, Christina, som för ett år sedan slutade sitt arbete som lågstadielärare för att arbeta i familjeföretaget. Hon ser sig själv som orutinerad i sammanhanget.

- Jag plockar nog knappt tusen på en timme, berättar hon.
För att få fram en högklassig tulpan krävs stor noggrannhet och precision. De tulpaner som säljs i butikerna i dag började sin livsprocess redan för ett och ett halvt år sedan i Holland. Först sätts en moderslök och när tulpanen står i blom skärs den av för att näringen ska gå ner i löken igen och låta en dotterlök växa till.
Dessa skördas, sorteras och lagras varmt tills blomämnet är färdigutvecklat inuti löken, innan den fraktas vidare till Sverige och Sörby handelsträdgård. Där planteras den och får sedan vila svalt, mörkt och fuktigt under hösten innan den skall börja drivas fram i något av de 18 växthusen.

Sörby handelsträdgård har ungefär 70 olika sorters tulpaner och de blommar under olika perioder under högsäsongen. Skörd sker varje dag och när det väl är dags har de bara några timmar på sig innan tulpanen hinner blomma ut för mycket. Det gör att Jan Olofs pappa, Gunnar, redan klockan fyra på morgonen sätter igång med den första skörden.
Även om det under våren blir väldigt intensivt med arbetet kring tulpanerna tröttnar inte Jan Olof och Kristina.
- Nej, vi tröttnar aldrig, vi tar hem och provar nya sorter hela tiden och utan tulpaner på bordet känns det tomt, säger Jan Olof.

Hans personliga favorit är den gula sorten Yellow flight medan Kristina hellre föredrar Princess Irene i orange och lila.
Paret Olsson har tre barn så chanserna är goda att företaget kommer att drivas vidare även i fjärde generationen.
- Våran åttaåring var här och plockade tulpaner häromdagen för att tjäna ihop till en beyblade (leksakssnurra), så lite intresserade är de, säger Kristina och skrattar.

Karin Forslund

Mer läsning

Annons