Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett speciellt hus i skogen

Annons
MÅRTSBO / Hem till byn

När Lantmäteriverket byggde ett observatorium iMårtsboskogen för flera decennier sedan var mångaav byborna fascinerade. I dag är de lite besvikna överatt byggnaden står öde och till synes oanvänd.

Vad många av dem inte vet är att de har någotmycket speciellt där i skogen, nämligen en av landetsfå absoluta tyngdkraftpunkter. Dessutom förser observatorietfortfarande Lantmäteriverket i Gävle med mycket viktiginformation.

Vi följer Kubbostigens grus upp i skogen för attta en titt. Efter en stund kommer vi fram till ett högt staketmed igenbommad port, och förstår vad byborna menademed ödsligt. Där innanför ligger en stor mörkbrunträbyggnad med vita kupoler på taket dit ståltrapporleder. På gården växer blommorna höga blandbråtet. Platsen ser ut som ett minne från 70-taletoch det enda som vittnar om att någon varit där sedandess är den halvfulla soptunnan utanför.

Absoluta tyngdkraften

Jag ringer Lantmäteriverket och frågar vad observatorietär till för. Jag får då veta att just härbestäms tyngdkraften med en absolut gravimeter. Tyngdkraftenär lika med jordens dragningskraft minus centrifugalkraften.Absolutbestämda tyngdkraftpunkter finns bara på ettpar andra platser i Sverige. Runt om i landet kan man mätatyngdkraften genom att jämföra med dessa platser.

Från observatoriet skickas dessutom kontinuerligt datasom används till satellitnavigeringssystemet GPS. Detta systemhjälper exempelvis seglare att lokalisera sig.

Ödsligt, ja, men oanvänt, nej.

HANNA JANSSON

Mer läsning

Annons