Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett undangömt paradis

/
  • De flesta forsarna är utbyggda men några småforsar finns ännu kvar.
  • Höljan ligger spelblank. Här på bryggan kan Mats och Kerstin Öhlander njuta av morgonsol vid Gavleåns strand.
  • Småbryggor kantar Gavleån.
  • Det är rogivande, tycker Malin Björk som bor bara ett stenkast från Valbo Köpcentrum, alldels intill Gavleåns stilla vatten.
  • I Valbo ringlar Gavleån fram mellan lummiga stränder. Några få har haft turen att hitta en strandtomt.

I Valbo lever Gavleån ett okänt liv med lummiga stränder, i stark kontrast till de stenskodda kajer som kantar ån inne i centrum.

– Här har vi ett eget paradis, konstaterar Mats och Kerstin Öhlander, som bor på Galveåns strand med en egen brygga att njuta av morgonkaffet på.

Annons

Kerstin och Mats Öhlander hör till den lilla skara Valbobor som tack vare Gavleån har sjöutsikt och strandtomt - även om tomten inte går ända ner till vattnet.

– Det är fantastiskt att vakna på morgonen med den här utsikten, säger Kerstin Öhlander.

– Många blir förvånade när de kommer hit. Rinner Gavleån här, kan de säga, berättar hon.

Huset ligger i ett villaområde i Ludvigsberg och är byggt 1937. När Kerstin och Mats Öhlander köpte det 1977 var det fortfarande en fors utanför, innan vattnet dämdes upp av Åbyfors kraftverk.

Nu bildar Gavleån en sjö kantad av småbryggor som hör till husen som ligger ovanför de branta stränderna. En bit bort har några grannar lagt en badflotte i ån. Men Kerstin och Mats Öhlander badar inte i Gavleån.

– Nej, inte gärna. För mig sitter det i att jag vet hur vattnet var förr, även om det är mycket renare nu. Men det är fint att åka båt här. Man kan åka upp till Sulfiten, och ner till kraftverket, säger Mats Öhlander, som tillbringade mycket tid vid ån även som barn. Hans mormor och morfar bodde på andra sidan av Gavleån.

Man kunde tro att möjligheterna att bygga utmed Gavleån stränder är uttömda, men så är det inte. På udden intill finns ett område som pekas ut i översiktsplanen som lämpligt för fem till tio bostäder. Huset som låg här revs för ett par år sedan och äppelträd och syrener står fortfarande kvar, men ännu har ingen exploatör nappat.

– En gång kom det en kvinna här och sa att nu har jag hittat paradiset på jorden, så vackert tyckte hon att det var, säger Kerstin Öhlander.

En bit uppströms blir Gavleån om möjligt ännu mer lantlig. Här bor Jimmy Larsson och Malin Björk i ett hus som ligger helt för sig själv i strandkanten. Från början var det ett badhus, men när Jimmy Larsson köpte det 1994 hade det används som sommarstuga många år.

– Det är lätt att bli hemmablind, men varje gång folk kommer hit blir man påmind om vilket fantastsikt läge huset har, säger Jimmy Larsson.

– Det är så rogivande här vid ån. Så otroligt lantligt, fast det bara är ett stenkast från Valbo Köpcentrum, säger Malin Björk.

Mer läsning

Annons