Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket kräver tvisteförhandling

Även facket har reagerat starkt på beslutet att flytta rehabmedicinska avdelningen. De blev inte blivit informerade och kräver nu en tvisteförhandling. Det högsta kravet är att beslutet rivs upp, annars bör skadestånd betalas.

Annons

När divisionsledningen inom den rehabmedicinska vården tog beslut om sommarflytt från Sandviken till Gävle gick det snabbt. Facket informerads inte och fick därmed ingen möjlighet att vara med och påverka och ställa krav.

– Personal och de som suttit i arbetsgruppen har upplevt processen på olika sätt. Men det blev ett snabbt beslut, med kort varsel. Så var det. Men vi ska ha en tvisteförhandling i slutet av månaden och anses det att vi har brustit i samverkan så kan konsekvensen bli skadeståndsanspråk, säger Kristin Ahne, verksamhetschef för specialmedicin.

Eftersom det är flera yrkesgrupper som påverkas av beslutet är det sammanlagt fyra fackliga organisationer som nu kräver en tvisteförhandling med landstinget.

Per Kronmann är ordförande i Gästrike-Hälsinge Läkareförenings styrelse.

– Det är vi, SACO, Vårdförbundet och Vision som vill ha en förhandling. Vi vill ha skadestånd, men i bästa fall ändrar de beslutet, men den chansen är nog liten.

Den, enligt fack och personal, illa skötta beslutsprocessen är ingenting som egentligen förvånar Per Kronmann. Han menar att det är svårt att få sjukvårdsledningen att lyssna på medarbetare och fack.

– Jag tycker att det allt mer är så att sjukvårdsledningen tar beslut utan att blanda in personalen. De lyssnar inte och tyvärr leder det till att man tappar läkare.

Många av GHLF:s medlemmar är väldigt besvikna på det här beslutet, säger Per Kronmann.

– Hela sättet som det här har gått till på är förkastligt. Man gör inte så här mot de anställda.

Mer läsning

Annons