Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fåfäng väntan på havsörnarna

/

Ett svagt månljus som strilar igenom natthimlen är lite till hjälp när jag letar mig fram längs stigen som leder ut till mitt gömställe vid kusten.

Annons

Klockan är halv fem när jag når fram till gömslet och innan jag stiger in där hinner jag njuta av den vackra alskogen och dess grenar som avtecknar sig som svarta siluetter mot dimslöjorna. Mitt ärende var som vanligt att fotografera fåglar men först måste jag vänta några timmar innan ljuset tillåter detta.

Ute vid horisonten står den molnbank som är rester efter gårdagens regnväder och den drar sakta bort och på himlen syns nu några stjärnor. Ur dimman framträder så småningom några sångsvanar och runt gömslet flyger det några kråkor och korpar som är intresserade av att äta av åteln och som på så sätt även ska locka dit havsörnar.

Nu blev det inte så för efter sex timmar när ett 20-tal kråkor var nära att landa framför mitt gömsle och allt såg så lovande ut dök det plötsligt upp två gäddfiskare i en båt. Sångsvanarna flydde och på bara några sekunder tömdes hela viken på alla fåglar.

Av erfarenhet visste jag att det skulle dröja åtskilliga timmar innan fåglarna återvände och därför blev det till att packa ihop utrustningen och återvända hem. Men en landskapsbild från skärgårdsviken blev det och ett vackert höstlöv i motljuset som fick bli lite tröst under återfärden mot bilen.

Nils-Olof Engberg

text & foto

Mer läsning

Annons